Favorizovan ponuđač u poslu od 500.000 eura

Od oktobra traje postupak nabavke novog aparata za NAT tehnologiju testiranja krvi, Komisija utvrdila da je Zavod za transfuziju ograničio konkurenciju i pojedine proizvođače isključio iz tržišne utakmice...

45140 pregleda 28 reakcija 12 komentar(a)
Nabavka aparata vrijednog više od pola miliona traje od oktobra: Zavod za transfuziju krvi, Foto: BORIS PEJOVIC
Nabavka aparata vrijednog više od pola miliona traje od oktobra: Zavod za transfuziju krvi, Foto: BORIS PEJOVIC

Zavod za transfuziju krvi od oktobra ne može da nabavi aparat i materijal za NAT tehnologiju testiranja krvi, vrijedan više od pola miliona eura, jer je u toku drugi žalbeni postupak zbog navodnog favorizovanja određenih proizvođača.

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki po drugi put moraće da utvrđuje da li je Zavod postupao u skladu sa zakonom i propisima. Prethodno je ova institucija, u februaru ove godine, ocijenila da je zdravstvena ustanova predvidjela zahtjeve koji su prilagođeni isključivo specifikaciji aparata proizvođača Grifols International.

Na taj način, utvrdila je Komisija, Zavod za transfuziju krvi ograničio je konkurenciju među ponuđačima, jer je iz tržišne utakmice isključio jednog od najvećih proizvođača medicinske opreme - Roche.

”Odredbom člana 8 stav 1 Zakona o javnim nabavkama, propisano je da je naručilac dužan da u postupku javne nabavke obezbijedi konkurenciju između privrednih subjekata, dok je stavom 2 propisano da naručilac ne smije da ograniči ili spriječi konkurenciju između pravnih subjekata, a naročito ne smije da onemogući učešće privrednog subjekta u postupku javne nabavke, neopravdanom primjenom pregovaračkog postupka ili primjenom diskriminatornih uslova i kriterijuma ili mjera kojima se favorizuju pojedini privredni subjekti, dok je odredbom člana 10 stav 1 ovog Zakona propisano da je naručilac dužan da obezbijedi da svi privredni subjekti u postupku imaju ravnopravan tretman”, navodi se u mišljenju Komisije.

Zavod je u drugoj polovini oktobra tražio aparat i medicinski potrošni materijal za Nat tehnologiju testiranja uzoraka krvi davaoca, a nabavka je vrijedna više od pola miliona eura.

U tenderskoj dokumentaciji piše da je toj ustanovi potreban potpuno automatizovani aparat za molekularno testiranje krvi, organa i tkiva sa NAT principom (testiranje nukleinske kiseline) tehnologijom za skrining davalaca krvi, organa i tkiva na virusne markere HCV RNK, HBV DNK, HIV-1 RNK i HIV-2… Tražen je i komplet za testiranje reagenasa za skrining različitih tipova biološkog materijala za detekciju virusa HIV, HCV, HBV …

Iz Komisije ističu da u potpunosti uvažavaju nalaz sudskog vještaka elektro struke, iz kojeg nesporno proizlazi da je Zavod tehničke specifikacije prilagodio samo jednom proizvođaču. Vještak je, između ostalog, smatrao da je ograničenje i to što je Zavod naveo da aparat treba da zauzima prostor od maksimalnih šest metara kvadratnih.

”Naručilac je bitnim predviđanjem karakteristika za stavku 1 dokumentacije ‘da aparat radi 24-časovnom kalibracijom i kontrolama reagensa, a svi testovi i uzorci tog seta koji će biti dati u svakom trenutku i režimu rada u ta 24 sata biće obavljeni bez dodatnih troškova kontrole i kalibracije’, koje ne može ispuniti ni jedan aparat osim Procleix Panther Sistem proizvođača Grifols International”, navodi se između ostalog u rješenju Komisije.

Piše i da je Zavod izmjenom tenderske dokumentacije utvrdio metodologiju vrednovanja ponuda suprotno zakonu i pravilniku.

”Imajući u vidu da je metodologijom vrednovanja ponuda predvidio da će se potkriterijum kvaliteta vrednovati apsolutnom metodom na način što će se ponuđaču koji ponudi aparat koji može izvršiti test na Hepatitis E zajedno sa HIV, HBV i HCV dodijeliti 20 bodova, zatim koji ponudi aparat koji posjeduje audio signal za status uzoraka tokom svake analize i audio i vizuelni signal u slučaju grešaka 10 bodova, te ukoliko je prostor koji zauzima aparat maksimalnih šest kvadrata dodijeliće mu se 10 bodova, koje kriterijume je kao bitne karakteristike na isti način predvidio za stavku 1 tehničkih specifikacija”, piše u mišljenju Komisije.

Podsjećaju da se vrednovanje ponuda po osnovu parametra kvaliteta vrši u odnosu na ponuđene karakteristike i uslove koji nijesu zahtijevani tehničkom specifikacijom, ili koji su iznad karakteristika zahtijevanih standarda ili oznaka.

Zavod je u martu otklonio nepravilnosti i izmijenio tendersku dokumentaciju, ali je ponovo uložena žalba, pa se postupak nabavke aparata zaustavlja do nove odluke Komisije.

Bonus video: