Tivat dobija Prostorno-urbanistički plan i novi kolektor

Neka od ključnih razvojih problema opštine, poput saobraćajne infrastrukture i trase budučeg jadranskog-jonskog gasovoda biće tretirani kroz novi Prostorni plan Crne Gore, rečeno je prilikom boravka ministarke Ane Novaković Đurović

11150 pregleda 67 reakcija 7 komentar(a)
Komnenović i Novaković Đurović juče u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Komnenović i Novaković Đurović juče u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Tivat će do kraja godine dobiti novi Prostorno-.urbanistički plan (PUP), a u krugu bivšeg vojnog objekta Opativo biće pozicionirano novo, drugo po redu postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Tivtu za potrebe Lepetana i sjevernog dijela tivatske opštine.

To je rečeno tokom radne posjete ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković Đurović Opštini Tivat.

Ministarka se srela sa predsjednikom tivatske Opštine Željkom Komnenovićem i njegovim saradnicima, ali i sa predstavnicima Mjesnih zajednica "Lepetane", "Krtoli" i "Krašići", sa kojima je razgovarala o gorućim temema koje tište stanovnike tih djelova Tivta: višegodišnjem nepostojanju DUP-a za Lepetane, odnosno namjeri države da preko Krtola i Luštice gradi krak jadransko-jonskog gasovoda čemu se žitelji tog dijela Boke oštro protive.

"Vijest dana je da će MEPU do kraja godne završiti izradu i usvajanje novog PUP-a opštine Tivat. Javne rasprave o nacrtu tog dokumenta sada idu i slijedi aktivno učešće građana ali i lokalne uprave Tivta u definisanju konačnih rješenja za PUP.

Za Lepetane je veoma važnom što ćemo njihov problem sa nedostatkom prostorno.planske dokumentacije rješavati kroz novi PUP i kroz posebno novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) koje će se graditi na prostoru Opatova, a kanalizacioni kolektor kroz trrasu budućeg lungo mate šetališta Lepetane- Donja Lastva. Na taj način riješiće se problematika odvođenja otpadnih voda zbog kojih preduzeće Vodovod i kanalizacija nije do sada davalo saglaasnost na predlog novog DUP-a za Lepetane“, kazao je Komnenović.

On je pojasnio da se to naselje ne može spojiti sa postojećom gradskom kanalizacionom mrežom i postojećim velikim PPOV za Tivat i Kotor u Krtolima zbog "cijevi kanalizacionih kolektora koje su nedovoljnog promjera i koje je neko takve, nedovoljne za ukupne potrebe grada, svojevremeno projektovao a na što mi koji sada vodimo Tivat, nismo mogli uticati“.

Komnenović je najavio da će do početka maja biti gotov i nacrt nove Državne stidije lokacije Župa-Bonići koka je za Tivat veoma važna jer bi trebalo da definiše lokaciju i mogućnosti za izgradnju gradu tolikmo potrebne, nove osnovne škole.

Gradonačelnik naglašava da izrada novog prostornog plana Crne Gore treba da da i odgovore za neka od ključnih razvojih problema Tivta poput saobraćajne infrastrukture i trase budučeg jadranskog-jonskog gasovoda.

Na pitanje "Viujesti“ da li je sa resornom ministarkom govorio o takođe velikom problemu koji Tivtu predstavlja činjenica da Vlada i Morsko Dobro bez odlučujućeg učešća primorskih opština, donose Programe privremenih objekata za zonu morskog dobra u kojima najčešće po željama investitra ucrtavaju što god se i gdje god njima svidi, Komnenović je kazao da je „sada konačno bitan taj zaokret u razmišljanju i načinu rada“.

"Ako je takvog nečega do sada i bilo, sada smo se međutim, apsolutno složili da je javni i opšti interes iznad pojedinačnih interesa, pa bilo da oni dolaze i od investotpora. Treba naći fini balans između želja investitora i lokalne zajednice, ali mislim da lokalna zajednica i želje i potrebe građana koji žive u toj oblasti, moraju imati maksimalnu prednost“, kazao je on.

Komnenović je istakao da su teme vezane za prostorno-plansku dokumentaciju za Tivat sada još i važnije jer ta Opština upravo kreće u proces izrade svog novog Strateškog razvojnog plana za naredne četiri godine. Istakao je da je lokalnoj upravi u tom smislu, fokus na unapređenju infrastrukture, posebno saobraćajne i obrazovne, ali i unapređenju turističke ponude u smislu smanjena njene sezonalnosti kroz izgradnju novog velikog sportskog kompleksa na prostoru nekadašnjeg poljoprivrednog dobra Montepranzo.

"Tivat do kraja godine, realno može dobiti PUP- Nije to samo zamisao i želja, već realna procjena. Nacrt PUP-a več postoji, pristigle su i neke sugestije i primjedbe i date su u dalju proceduru. U skladu sa dinamikom koju već imamo prilikom izrade drugih prostornih dokumenata, mislim da nema nikakvih daljih prepreka da Tivat korz novi PUP riješi strateške pravce svog daljeg razvoja“, ocijenila je ministarka Novaković-Đurović.

Ona je pohvalila namjeru lokalne uprave da poveže izradu Strateškog plana razvoja te opštine sa donošenjem nove prostorno-planske dokumentacije i istakla da je to pokazujue "da neko vlo odgovorno i strateški promišlja kako da se ova opština dalje razvija u svakom segmentu“.

Istakla je da Tivat nema previše prostora i da je stoga još i značajnije njegova dobra i ispravna valorizacija, te da će kroz izradu PUP-a biti stvorene planske pretpostavke za izgradnju PPOV-a za Lepetane na Opatovu.

"Čeka nas i rad na novom Prostornom planu Crne Gore i utvrđivanju strateških opredjeljenja razvoja za narednih 20 godina u čemu ćemo takođe imati intenzivnu komunikaciju sa Opštinom Tivat sa željom da velike infrastrukturne projekte za narednih 20 godina, definišemo na najbolji mogući način na zadovoljstvo svih nas“, kazala je ona.

Komnenović: I dalje smo za ukidanje ovog JP Morsko dobro

Komnenović je naglasio da se nije ništa promijenilio u vezi ranije iskazanih zahtjeva njega i gradonačelnika Herceg Novog Stevana Katića i Kotora Vladimira Jokića da se ukine aktuelno JP Morsko dobro koje je inače, u nadležnosti resora kojim rukovodi Ana Novaković-Đurović.

"Da ga ne bi prejudicirali, to pitanje će biti aktuelizovano u narednim mjesecima, Mislim da imamo visoku saglasnot na nivou svih primorskih opština od Ulcinja do Herceg Novog. Naša vizija je nedvosmisleno ista - da se jednostavno treba napraviti reforma čitavog tog sistema i načina na koji opštine upravljaju svojim najvrijednijim prostorom, Moj stav i dalje je jasan kao što je uvijek i bio - opštine moraju da upravljaju svojim prostorom. O načinu na koji će se naći zakonsko riješenje za to je nešto na što mi ne možemo definitivno odlučivati, ali ćemo svakako dati snažan impuls u tom pravcu“, kazao je Komnenović.

Bonus video: