Braić: Mafija želi da mi oduzme hotel

Budvanin demantovao navode kompanije “HoldCo East” o situaciji sa hotelom “Loza”, tvrdi da da je inspekcija utvrdila da ne obavlja djelatnost u hotelu i da je hotel otet na nezakonit i nasilan način

29317 pregleda 2 komentar(a)
Hotel Loza u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Hotel Loza u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Budvanin Ljubo Braić tvrdi da je sud presudio u njegovu korist i da je hotel “Loza” njegova svojina, te da je inspekcija utvrdila da ne obavlja djelatnost u hotelu.

On je reagovao na tvrdnje kompanje “HoldCo East” u tekstu “Loza radi, iako je ljetos zapečaćena”.

Povezani članci

11. April 2023.

Budva: Hotel "Loza" radi, iako je ljetos zapečaćen

Podgorička kompanija HoldCo East pozvala je turističku inspekciju Uprave za inspekcijske poslove da hitno izvrši inspekcijski nadzor, jer hotel “Pod lozom” u blizini autobuske stanice u Budvi, iako je zapečaćen još minulog ljeta, i dalje obavlja ugostiteljsku djelatnost. Zatraženo je da se hotel odmah zatvori i preda im u državinu, jer su uknjiženi kao vlasnici. Pravni zastupnik kompanije, advokat Miloš Komnenić uputio resornoj inspekciji da ponovo dođe u Budvu i reaguje, jer je plomba na hotelu skinuta.

“Shodno članu 118 Zakona o turizmu i ugostitelistvu podnosimo inicijativu za vršenje inspekcijskog nadzora. Obavještavamo vas da uprkos pečaćenju, hotel ‘Pod lozom’ i dalje obavlja djelatnost na nepokretnosti koja se nalazi na adresi Mainski put bb, Budva, upisanoj u listu nepokretnosti broj 149, bez odobrenja za obavljanje iste, suprotno odredbama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu”, naveo je Komnenić.

Podsjetio je da je hotel “Pod lozom” zapečatio turistički inspektor nakon što je tokom prethodne ljetnje sezone došlo do masovnog trovanja turista u hotelu.

”Hotel ‘Loza’ u Budvi trenutno ne obavlja privrednu djelatnost. Na fotografijama koje su se mogle vidjeti u prethodnom tekstu jasno se može uočiti da nema gostiju, a u proteklih 10 dana imao sam šest inspekcijakih kontrola koje su konstantovale da ne obavljamo poslovnu aktivnost. Kompanija ‘HoldCo East’ obmanjuje javnost godinama i već je krenula hajka sa namjerom da se kompletno uništi reputacija hotela. Između mene i navedene kompanije vodi se nekoliko sudskih sporova, pred kojima želim da dokažem da je hotel otet od mene na nezakonit i nasilan način. Moram napomenuti da je kompanija ‘HoldCo East’ već tužila moju firmu u trenutku kada su htjeli nasilno sa obezbjeđenjem da preuzmu hotel, a ja im nisam dozvolio. Sud je presudio u moju korist i naveo da imam pravo svojine i korišćenja “, naveo je Braić.

Navedena kompanija, kako ističe, svakodnevno vrši pritisak na državne organe da kontrolišu njegov hotel.

”Čak je i inspektorima ponekad neugodno jer dobijaju ogroman broj naloga iz Podgorice za vršenje inspektorskog nadzora, a svjesni su da još ne obavljamo privrednu djelatnost. U procesu smo dobijanja svih neophodnih dozvola za neometan rad. Navedena kompanija vrši ogroman pritisak na sve institucije i opstruiše naše poslovanje ne bi li napustili objekat. U prošloj godini izvršena je akcija uništavanja reputacije mog hotela. Sjećate se svih tekstova o trovanju u Budvi? Želim naglasiti da je sanitarna inpekcija uzela uzorke iz restorana, i ispostavilo se da se trovanje gostiju nije desilo u hotelu ‘Loza’”, kazao je Braić.

On je naveo da je kompanija “HoldCo East” napravila medijsku hajku u nadi da će odustati od borbe za hotel koji je, kako je kazao, napravio na svojoj očevini.

”Ističem da nam je dozvola za rad poništena na veoma sumnjiv način, a trenutno se vodi spor u vezi sa tim pred nadležnim sudom”, naglasio je Braić.

Prema njegovim riječima, kompanija “HoldCo East” koristi sve resurse kako bi otežala poslovanje, vrši pritisak na institucije, na ispekcije i na medije da objavljuju neistine.

”Kompanija je u javnosti poznata po malverzacijama u vezi sa zemljom na brdu Košljun, čiji je vlasnik bio odlazeći predsednik Milo Ðukanović. Nebojša Medojević je u jednom od intervjua kazao da iza ove firme stoji šura Blaža Ðukanovića, dok je nedavno premijer Crne Gore najavio da će se provjeriti sumnjivo poslovanje kompanije ‘HoldCo East’. Čekamo da sprovede obećano, i nadamo se da će ubrzo ohrabriti državne organe da ispitaju poslovanje navedene kompanije, i vrlo lako doći do dokaza da su mnogobrojne nekretnine pokušali da prisvoje prevarom, uz pomoć povezanih lica iz Privrednog suda čiji je predsjednik završio u zatvoru.

U vašem teksta navedeno je da problem traje već 20 godina, što je tačno, ali nije rečeno kako je sve počelo. Prvi put mi je imovina oduzeta prijetnjama pištoljem i batinama, o čemu imam očevidce spremne da svjedoče. Kasnije je hotel išao iz ruke u ruku da bi danas na nju mislili da polažu pravo iz firme ?HoldCo east doo Podgorica””, naglasio je Braić.

On je kazao da se “za 60 godina poslovanja i rada uvijek trudio pomagati i dati doprinos u razvoju našeg grada i države davajući donacije za neke od infrastrukturnih projekata, za manastire, sportske klubove, kao i humanitarne organizacije”.

”Imam 75 godina a 60 godina se bavim ovim poslom. Ja nemam kuda da odem, moram ostati na svojoj očevini i braniti je od mafije koja mi je želi oduzeti”, zaključio je Braić.

Bonus video: