Hoće li dileme iz ugovora dići cijenu radova?

Kineske kompanije traže da im se za radove na petlji na Smokovcu dodatno plati
51 pregleda 6 komentar(a)
autoput Bar-Boljere, Foto: Boris Pejović
autoput Bar-Boljere, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.09.2017. 16:55h

Kineske kompanije koje grade prioritetnu dionicu crnogorskog autoputa Smokovac-Uvač-Mateševo, još čekaju na dvije građevinske dozvole, iako je ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković najavio da će sve dozvole biti izdate do kraja juna.

To je prilikom posljednje posjete autoputu potvrdio premijer Duško Marković, a Ministarstvo i Vlada od utorka nijesu odgovorili zašto Kinezi čekaju na dozvole.

Marković je tada rekao da se čekaju dozvole za Jabuku i Smokovac.

Više nezvaničnih izvora „Vijesti“ tvrdi da za Jabuku nije izdata zbog neriješenih imovinskih odnosa i zbog toga što jedan objekat prelazi preko lokalnog groblja.

Mnogo ozbiljniji problem je, prema istim izvorima, na Smokovcu, jer petlja, čija je gradnja previđena projektom na tom mjestu, pak, nije predviđena ugovorom sa kineskim kompanijama.

Petlja na Smokovcu bi, tvrde, mogla dodatno da košta poreske obaveznike Crne Gore, jer Kinezi traže da se ista dodatno plati.

Još jedan problem sa petljom na Smokovcu je što su mještani tog kraja prilično nezadovoljni, jer, kako tvrde, autoput će uništiti najljepši kraj Podgorici i poljoprivrednu proizvodnju tog kraja.

Zbog toga na tom području još nije počelo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, što bi brzo moralo biti urađeno, ukoliko se planira da radovi počnu kroz nekoliko mjeseci.

Premijer Marković je prilikom posjete autoputu napomenuo da postoji problem u tumačenju projekta i ugovora, ali je dodao i da očekuje da će obje dozvole kineskim kompanijama biti izdate u narednih nekoliko mjeseci.

“Sa izvođačem smo u pripremi uslova za izradu projekta i otklanjanje dilema koje nijesu sadržane u ugovoru da li je izvođenje petlje Smokovac dio ugovora i obaveza izvođača”, rekao je on.

Međutim, MarkovićevaVlada i Ministarstvo pomorstva i saobraćaja već više od nedjelju dana nijesu odgovorili na pitanja redakcije “Vijesti”, između ostalog, kada planiraju početak izgradnje petlje na Smokovcu, niti da li će građani morati i koliko dodatno da plaćaju za njenu izgradnju.

Takođe, iz Vlade i resora Osmana Nurkovića nijesu odgovorili da li postoji mogućnost da se, kako tvrde izvori „Vijesti“, odustane od izgradnje petlje u okviru izgradnje prioritetne dionice.

Bonus video: