Objavljen javni poziv za dodjelu posebne podrške za vino

Zahtjevi za podršku dostavljaju se na odgovarajućim obrascima koji su sastavni dio javnog poziva

2011 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, objavilo je javni poziv za dodjelu posebne podrške za vino za ovu godinu.

Korisnici podrške za komponentu konverzija i restrukturiranje vinograda su poljoprivredna gazdinstva upisana u Vinarsku datoteku Vinogradarskog registra u skladu sa Zakonom o vinu i Zakonom o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Korisnici podrške za komponentu promocija vina su udruženja vinara i druga sektorska udruženja koja predstavljaju proizvođače vina.

Prihvatljive aktivnosti i investicije su konverzija sorte, restrukturiranje vinograda i promocija crnogorskih vina i širenje vinske kulture.

Iznos podrške za aktivnosti konverzije sorte izračunava se po iskrčenom čokotu i posađenom kalemu.

Iznosom od deset eura po čokotu obuhvaćen je gubitak prinosa u juvenilnom stadijumu. Podrška za nabavku loznih kalemova iznosi 50 odsto od nabavne cijene. Maksimalni iznos podrške za konverziju je do pet hiljada eura po zahtjevu.

Iznos podrške za aktivnosti restrukturiranja vinograda je do 50 odsto ukupno prihvatljivih troškova, ali ne više od pet hiljada eura po zahtjevu.

Iznos podrške za promociju vina i širenje vinske kulture izračunava se na bazi propratne dokumentacije, koju dostavlja podnosilac zahtjeva i iznosi do 50 odsto ukupno prihvatljivih troškova iz Programa promocije vina, ali ne više od pet hiljada eura po zahtjevu.

Zahtjevi za podršku dostavljaju se na odgovarajućim obrascima koji su sastavni dio javnog poziva.

Rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje predloženih aktivnosti po javnom pozivu je 1. maj, dok je rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje isplate sredstava podrške 30. novembar.

Detaljnije informacije u vezi sa javnim pozivom objavljene su na sajtu Ministarstva.

Bonus video: