SDP: Oskrnavljena tabla škole u Ulcinju, prekrižani natpisi na albanskom jeziku

"Moramo snažno osuditi bilo kakvu diskriminaciju, netoleranciju i nasilje koje ugrožavaju naše vrijednosti", kazao je generalni sekretar Foruma mladih SDP-a Edon Čauši

12741 pregleda 28 reakcija 22 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Generalni sekretar Foruma mladih Socijaldemokratske partije (SDP) Edon Čauši saopštio je da je oskrnavljena tabla Osnovne škole "Boško Strugar" u Ulcinju, na kojoj je prekrižano ime škole na albanskom jeziku.

Na fotografiji koju su dostavili iz te stranke može se vidjeti da su prekrižani i nazivi Crne Gore i Ulcinja na albanskom jeziku.

"Ovaj vandalizam je neprihvatljiv čin koji narušava princip multietničnosti i tolerancije koji su temelj naše države Crne Gore. Crna Gora je multietnička zemlja koja se ponosi svojom bogatom kulturnom raznolikošću i međuetničkom harmonijom. Naša snaga leži u zajedništvu i poštovanju svih nacionalnih identiteta, jezika i kultura koje oblikuju našu državu", naveo je Čauši.

Ovaj čin skrnavljenja, kako je kazao, "ne samo da nanosi štetu jednoj od naših osnovnih škola, već i šalje pogrešnu poruku našoj zajednici".

"Uzimajući u obzir multietnički karakter naše zemlje, ne smijemo dopustiti da se ovakvi incidenti događaju. Moramo snažno osuditi bilo kakvu diskriminaciju, netoleranciju i nasilje koje ugrožavaju naše vrijednosti", dodao je.

Čauši
Čaušifoto: SDP

Čauši je pozvao nadležne organe da hitno istraže slučaj, identifikuju počinioce i privedu ih pravdi.

"Takođe, apelujemo na sve gradane Crne Gore da ostanu jedinstveni i odupru se svakom obliku netolerancije ili diskriminacije. Ujedinjeni u našoj raznolikosti, osnaženi principima jednakosti i pravde, možemo graditi bolju budućnost za sve građane Crne Gore. Neka ovaj incident bude podsjetnik na važnost našeg zajedništva i obavezu da se suprotstavimo svakom obliku diskriminacije. To je to osvježenje od 30. avgusta, s obzirom da je direktorica te prosvjetne ustanove kadar bivše ministarke prosvjete Vesne Bratić", zaključio je on.

Bonus video: