Vlada usvojila informaciju o podršci štampanim medijima

"Jako je važno da štampane medije zaštitimo, jer su se neki takvi mediji u svijetu ugasili", naveo je premijer

9427 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlada je danas usvojila informacija o potrebi podrške štampanim medijima, "radi cjelovitog informisanja zaposlenih u javnim ustanovama, ostvarivanje medijskog pluralizma i promocije profesionalnog i slobodnog novinarstva"

Premijer Dritan Abazović kazao je da pomoć predstavlja podršku štampanim medijima kako se ne bi ugasili.

"Jako je važno da štampane medije zaštitimo, jer su se neki takvi mediji u svijetu ugasili", naveo je premijer.

On se dotakao najnovijeg izvještaja međunarodne organizacije Reporteri bez granica, prema kojem je Crna Gora ostvarila značajan napredak, i sa 63. pozicije došla do 39. mjesta na listi od 180 zemalja, navodeći da se radi o napretku koji je "svjetski rekord".

"Time je uništena svaka kampanja da se bilo kome na bilo koji način sužavaju prava, naprotiv, veliko pomjeranje naprijed, najveće koje je bilo koja zemlja zabilježila samo govori da smo pokušali da stvorimo fer i pluralistički ambijent", rekao je Abazović.

Iz Vlade je saopšteno da je na sastanku ministara prosvjete, kulture i medija i finansija Miomira Vojinovića, Maše Vlaović i Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima izdavača dnevnih listovazaključeno da je jedan od načina podrške da se određen broj primjeraka dnevnih listova dostavi osnovnim i srednjim školama što će, pored ostalog, obezbijediti cjelovito informisanje zaposlenih u javnim ustanovama i omogućiti ostvarivanje medijskog pluralizma kao temelja svakog demokratskog društva, promocije profesionalnog i slobodnog novinarstva.

"Za distribuciju po pet primjeraka svakog od dnevnih listova bi bili zaduženi izdavači. Radi toga Ministarstvo prosvjete je zaduženo da pripremi informaciju o broju osnovnih i srednjih škola i broju radnih dana obrazovno-vaspitnih ustanova u 2023. godini, za period maj-decembar. Školskim kalendarom za 2022/2023. godinu propisan je broj radnih dana u 2023. godini i to u maju je 18 radnih dana, u junu 9 radnih dana. Broj radnih dana u školskoj 2023/2024. godini (u toku 2023. godine) je: septembar - 20 radnih dana; oktobar - 22 radna dana; novembar - 22 radna dana i decembar - 21 radni dan. Imajući u vidu broj radnih dana osnovnih i srednjih škola do kraja 2023. godine, cijenu koštanja jednog primjerka dnevnog lista (0,70 eura), broj ustanova (163 osnovne škole i 51 srednja škola), sedmični broj radnih dana škola (5), kao i broj primjeraka koji će se distribuirati školama za dnevne listove „Dan“, „Vijesti“ i „Pobjeda“, potrebno je obezbijediti iznose sredstava po mjesecima: - maj - 40.446,00 eura, jun - 20.223,00 eura, septembar - 44.970,00 eura, oktobar - 49.434,00 eura, novembar - 49.434,00 eura, decembar - 47.187,00 eura. Dakle, ukupan iznos potrebnih sredstava za radne dane osnovnih i srednjih škola u 2023. godini 251.664,00 eura", saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: