Evropska kuća: Organizovana likovna radionica za djecu, dizajnirano "obećanje" planeti Zemlji

Djeca su, kako kažu iz Evropske kuće, imala zadatak da osmisle svoj znak koji će simbolizovati njihov otisak prsta kao potpis planeti Zemlji da će je čuvati i njegovati

3222 pregleda 0 komentar(a)
Radionica Moj Imagi EkoTisak, Foto: Evropska kuća
Radionica Moj Imagi EkoTisak, Foto: Evropska kuća

Danas je bio najšareniji dan kod nas, zaronili smo u čarobni svijet dječije mašte i zajedno otkrili čistu energiju, saopšteno je iz Evropske kuće.

Kako su kazali, u okviru proslave Dana Evrope, Evropska kuća je u partnerstvu sa školom crtanja Moj imaginarijum organizovala likovnu radionicu pod nazivom "Moj Imagi EkoTisak".

"Oduševljena sam kako su djeca vizuelno riješila nimalo jednostavan zadatak. Veliko interesovanje da upoznaju proces sitoštampe koji im je sasvim nov je pokazalo koliko djeca vole da uče i da otkrivaju’", poručila je umjetnica Iva Ivanović koja je vodila radionicu.

Djeca su, kako kažu iz Evropske kuće, imala zadatak da osmisle svoj znak koji će simbolizovati njihov otisak prsta kao potpis planeti Zemlji da će je čuvati i njegovati.

"Zadovoljstvo je bilo gledati kako djeca spajaju elemente i kroz igru i slikanje uče", istakla je Marina Ćupić iz Evropske kuće.

Dodaje se da su se djeca na radionici upoznala sa čistom energijom i sitoštampom, a kao krajnji proizvod dobijena je potvrda i dizajnirano "obećanje" da će ono što su naučili primijeniti.

"Sitoštampa je tehnika kojom se jedan crtež umnožava. Zanimljiva je zbog svih koraka koje moramo proći od crteža do otiska. Mi smo pojednostavili cijeli postupak da djeca shvate suštinu i da kroz igru ostave svoj "otisak", a usput nešto nauče", pojasnila je grafička dizajnerka Ivana Vujošević.

Koliko su djeca naučila kazala je jedna od učesnica, Nadja Ražnatović.

"Bilo je jako zanimljivo. Naučila sam da ne treba zagadjivati prirodu i ispuniću svoje obećanje", zaključila je Nadja.

"Imaginarcima" su se, kako je rečeno, pridružili i učenici OŠ "Mahmut Lekić" iz Tuzi koji su na početku pjesmom čestitali Dan Evrope.

Iz Evropske kuće podsjećaju da je likovna radionica "Moj Imagi EkoTisak" jedan u nizu dogadjaja u okviru proslave Dana Evrope.

"Moj imaginarijum je umjetnička knjiga koja je spojila dječiju maštu sa renomiranim crnogorskim i regionalnim ilustratorima. Djeca su imala zadatak da osmisle i nacrtaju imaginarno biće koje su kasnije "oživjeli’" mladi umjetnici", piše u saopštenju Evropske kuće.

Bonus video: