Do jula poziv za novog agenta "me" oznake

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja kazali su “Vijestima” da očekuju odličan odziv i da će, uz domaće, moći da se jave i svjetske kompanije i konzorcijumi

17015 pregleda 26 reakcija 6 komentar(a)
Internet oznaka Crne Gore od početka je globalno dostupna za registraciju, Foto: Shutterstock
Internet oznaka Crne Gore od početka je globalno dostupna za registraciju, Foto: Shutterstock

Javni poziv za izbor novog agenta registracije .me domena biće raspisan do početka jula, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MERT). Rekli su i da očekuju odličan odziv i da će na javni poziv, uz domaće, moći da se jave i svjetske kompanije i konzorcijumi.

Internet oznaka .me Crnoj Gori dodijeljena je nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine. Od 2007. glavni registar, odnosno agent registracije te internet oznake je firma “Domen”. Registracija, najprije za registrovane trgovinske marke, potom i otvorena, počela je 2008. godine. Kako su nedavno saopštili iz resora ministra u tehničkom mandatu Gorana Đurovića, tokom 15 godina poslovanja “Domena”, od 2008. do 2022. godine, u budžet Crne Gore prihodovano je 36,9 miliona eura, od čega 3,1 milion u toku prošle godine.

Rok važenja ugovora između Vlade i “Domena” istekao je 31. marta. Kako ugovorne strane nisu aneksirale ugovor, već nastavile samo faktički da ga izvršavaju nakon isteka, agent registracije je, kako su rekli iz MERT-a, u skladu sa ugovorom, dužan da pruža usluge šest mjeseci od njegovog isteka.

”Shodno tome, s obzirom na to da je valorizacija nacionalnog internet domena.me za državu od javnog interesa, neophodno je da se u navedenom roku sprovede postupak javnog poziva, u skladu sa poštovanjem osnovnih načela u oblasti elektronskih komunikacija, prije svega objektivnosti, transparentnosti, nediskriminatornosti i proporcionalnosti, obezbjeđivanju uslova za ravnomjeran razvoj tržišta elektronskih komunikacija na teritoriji Crne Gore, što je predviđeno da se realizuje u naredna dva mjeseca”, rekli su “Vijestima”.

Internet oznaka Crne Gore .me domen, od početka je globalno dostupan za registraciju, za razliku od recimo nacionalnih internet domena najvišeg nivoa susjednih država - Hrvatske (hr), Bosne i Hercegovine (ba), Srbije (rs). Razlog tome, pored ostalog, je i atraktivnost oznake i to što .me daje zvučnost internet adresama i na stranim jezicima, poput engleskog.

”Domen.me je postao dostupan za registraciju u julu 2008. godine i odmah je prepoznat kao domen koji ima lični pečat, te je zbog toga privlačan i kompanijama i pojedincima širom svijeta. Stoga, očekujemo odličan odziv na javni poziv, svakako da bi on uključivao svjetski renomirane kompanije i njihove konzorcijume, kao i mogućnost prijave kroz konzorcijum sa nekom od domaćih kompanija”, rekli su “Vijestima” iz MERT-a, dodajući da će kriterijumi za izbor agenta registracije biti vrednovani u odnosu na kvalitet finansijske ponude i reference.

Na pitanje šta se očekuje od novog agenta registracije .me domena i kakvi su budući ciljevi, iz resora Gorana Đurovića rekli su da je to “najbolja valorizacija korišćenja nacionalnog internet domena .me, pod uslovima definisanim ugovorom, međunarodnim standardima i pravilima koja važe u globalnoj internet zajednici”.

”U tom smislu, u narednom periodu se očekuje bolja pozicija, poboljšani uslovi, nastavak konstantnog rasta broja registrovanih .me domena i pristup prodaje premium domena, koji će dati željene rezultate, što bi se u konačnom odrazilo na povećanje ukupnog prihoda države od ovog izuzetno značajnog resursa. Pored toga, registracija i korišćenje nacionalnog .me domena biće, kao i do sada, u skladu sa najsavremenijim rješenjima i standardima internet tehnologija i pratiće savremena rješenja koja imaju svi relevantni i na globalnom tržištu dominantni internet domeni”, kazali su “Vijestima”.

”Domen” su u oktobru 2007. osnovali američki “GoDaddy”, irski “Afilias” i domaći “ME-net”. Među osnivačima “ME-net” firme su Oleg Obradović i Predrag Lešić.

Javni poziv za prvog agenta registracije crnogorske internet oznake objavljen je u novembru 2007. Tada su se, uz “Domen”, za upravljanje .me adresom interesovali “Demand Media” i “eNom”, kada je predstavljena i lokalna kompanija “MeNom”. Za posao oko .me domena tada je bila zainteresovana i kompanija “VerySign”.

Bonus video: