Vojinović: Linija za prijavu vršnjačkog nasilja imala osam poziva, moguće polagati za asistenta u prevenciji vandalizma

Kako je rekao Vojinović, šest prijava se odnosi na vršnjačko nasilje, od čega su četiri fizičko-verbalno, jedno isključivo fizičko i jedna prijava odnosi se na kombinovano fizičko-verbalno-sajber nasilje

8593 pregleda 52 reakcija 7 komentar(a)
Vojinović, Foto: Skupština Crne Gore
Vojinović, Foto: Skupština Crne Gore

Od kako je 4. maja otvorena besplatna telefonska linija za prijavu vršnjačkog nasilja, na broj 080 777 777 upućeno je osam poziva i ostavljena jedna govorna poruka.

To je na konsultativnom saslušanju na temu "Rizik, uzroci i posljedice vršnjačkog nasilja u Crnoj Gori" pred Odborom za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore rekao ministar prosvjete Miomir Vojinović.

Kako je rekao, šest prijava se odnosi na vršnjačko nasilje, od čega su četiri fizičko-verbalno, jedno isključivo fizičko i jedna prijava odnosi se na kombinovano fizičko-verbalno-sajber nasilje.

Govoreći o tome šta je Ministarstvo prosvjete preduzelo u pogledu suzbijanja i prevencije vršnjačkog nasilja, kazao je i da je od 8. maja moguće polagati za licencu "asistent u prevenciji vandalizma".

"Vjerujemo da će se u skorije vrijeme pojaviti stručna lica koja će raditi isključivo u školama", kazao je on.

Prema njegovim riječima, formirana je i komisija koja radi na izmjenama pravilnika o normativima, te će biti, na osnovu broja učenika u osnovnim školama, gdje treba povećati broj psihologa, odnosno pedagoga, kao i razmotriti mogućnost da se u školama gdje oni ne postoje, vidi na koji se oni način mogu angažovati, odnosno uključiti u te aktivnosti.

Bonus video: