MKM: Sindikat kulture nije podržao povećanje koeficijenta umjetničkoj grupi poslova

"Ipak predstavnici Sindikata kulture Crne Gore promijenili su svoj stav i
odbili da Odbor donese Odluku i pored pozitivnog mišljenja Ministarstva
finansija i svih prethodno postignutih dogovora sa Predsjednikom Vlade i
Ministarstvom kulture i medija", navodi se u saopštenju

3974 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

MInistarstvo kulture i medija (MKM) je saopštilo da su predstavnici Sindikata kulture odbili da prihvate da se donese odluka o uvećanju koeficijenta umjetničkoj grupi poslova.

To je saopšteno iz Ministarstva kulture i medija nakon kako kažu, ponovljene sjednice Odbora za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, koja se održala 9. maja.

"Prethodno je Ministarstvo finansija dalo pozitivno mišljenje za uvećanje koeficijenta za umjetničku grupu poslova u iznosu od 10.56", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i medija.

Podsjećamo, umjetnici nisu bili zadovoljni Granskim kolektivnim ugovorom na osnovu kojeg umjetničkoj struci nijesu povećana primanja niti koeficijent, kao što je predviđeno od 20 do 25 odsto, kao što je to ostalim zaposlenima u ustanovama kulture, zbog čega su prethodno i protestovali.

Nakon protesta pred zgradom Vlade i sastanka sa premijerom Dritanom Abazovićem, iz Kabineta predsjednika Vlade je saopšteno da će Sindikat kulture glasati za uvećanje zarade umjetničkoj grupi.

Iz Ministarstva kulture i medija kažu da su tri njihova predstavnika bila za donošenje odluke o uvećanju koeficijenta, te da su na sjednici 9. maja, "predstavnici Sindikata, Zorica Stijepović, Slađana Sjekloća i Draško Kovačević odbili da donesu takvu odluku".

"Podsjećamo da je na sastanku u Kabinetu predsjednika Vlade postignut dogovor sa predstavnicima Sindikata kuture da će glasati za povećanje koeficijenta umjetničkoj grupi poslova", ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva kulture i medija dodaju da je dobijanja saglasnosti Ministarstva finansija za uvećanje koeficijenta, 9. maja održana sjednica Odbora kako bi se donijela Odluka o uvećanju koeficijenta za umjetničku grupu poslova.

"Ipak predstavnici Sindikata kulture Crne Gore promijenili su svoj stav i odbili da Odbor donese Odluku i pored pozitivnog mišljenja Ministarstva finansija i svih prethodno postignutih dogovora sa Predsjednikom Vlade i Ministarstvom kulture i medija", zaključili su iz Ministarstva kulture i medija.

Bonus video: