Hodžić: Ne pravite Budvu od Ulcinja

Vodeći ulcinjski ekolog pisao predsjedniku opštine o negativnostima koje treba otkloniti

9567 pregleda 64 reakcija 15 komentar(a)
Dželal Hodžić, Foto: Privatna arhiva
Dželal Hodžić, Foto: Privatna arhiva

Vodeći ulcinjski ekolog, direktor NVO “Zeleni korak” Dželal Hodžić obratio se predsjedniku Opštine Omeru Bajraktariju zbog nedoumica oko projekta kanalizacije i vodovoda, ali i “otimanja” projekta suzbijanja krivolova na lovu koji su mu, kako tvrdi, “ukrali” određeni opštinski funkcioneri.

”Što se projekta kanalizacije i vodovoda iz 2013. godine tiče, koji uskoro treba da počne, postoji mnogo nedoumica. Nije poštovana zakonska procedura i organizovana javna rasprava, Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, izbor lokacije za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda - izbor tipa postrojenja, što je veoma važno po mnogo osnova kako bi se izbjegli propusti, odnosno greške Budve i milionske štete. Propusti, nepočinstva, slučajevi K1 (rušenje bivšeg Rekreatursa), advokatske usluge, prodaja placa u Pristanu, izvještaj DRI iz 2018. koji je duplo negativan, nepotizam, nanijeli su Opštini milionske štete, a za to niko nije odgovarao. Uzrok svemu tome je 30 godina nedostatka kvalitetnog tima na čelu Opštine”, naveo je Hodić.

S obzirom na to da, kako je naveo, trodecenijski partijski pristup rješavanja problema nije bio uspješan, on je predložio, imajući u vidu zatečene ogromne ekonomske, socijalne, ambijentalne, ekološke i druge probleme, da se što prije počne sa primjenom korporativnog upravljanja u opštini.

”I po tom osnovu uputite poziv osobama iz privrede, biznisa i dijaspore na sastanak sa Vašom ekipom i kroz razmjenu mišljenja trasirati put dugoročnog planiranja. Smatram da bi o navedenim i drugim aktivnostima lokalne vlasti tokom maja trebalo da organizuju tribine u Ulcinju, Štoju, Vladimiru, Kručama i saslušati glas i predloge građana. “Najnoviji slučaj krađe - otimanje teksta NVO ‘Zeleni korak’, u vezi sa još nezavršenim projektom suzbijanja krivolova na moru od 14.000 eura koji finansira vlada Norveške, pokazuje da su visoko pozicionirane ličnosti i tada i sada uključene u sumnjive kriminogene i koruptivne poslove, za šta postoje dokazi, foto, video i pisani dokument”, napisao je Hodžić.

Bonus video: