Đukanovići naslijedili nelegalnu kuću na Žabljaku

Riječ je o kući koja u prizemlju ima 49 kvadrata sa potkrovljem, odnosno mansardom od 31 kvadrata. Ipak, kuća ima prekoračenje dozvole, odnosno veća je od onoga što je dozvoljeno

63542 pregleda 394 reakcija 51 komentar(a)
Aco i Milo Đukanović, Foto: Luka Zekovic
Aco i Milo Đukanović, Foto: Luka Zekovic

Braća Aco i Milo Đukanović i njihova sestra, Ana Đukanović dobili su u nasljedstvo kuću u žabljačkom naselju Staro pazarište, koja je dijelom izgrađena mimo dozvole.

Odlazeći šef države i njegova sestra, poznata advokatica, te mlađi brat i vlasnik Prve banke uknjižili su se, kako piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid 6. marta na kuću koja u osnovi ima 49 kvadrata i dvorište od 270 kvadrata.

Riječ je o kući koja u prizemlju ima 49 kvadrata sa potkrovljem, odnosno mansardom od 31 kvadrata. Ipak, kuća ima prekoračenje dozvole, odnosno veća je od onoga što je dozvoljeno.

Kako piše u katastarskoj evidenciji, prije deset godina na kuću je upisan teret “prekoračenje dozvole 19 kvadrata”.

Nekretnine na Žabljaku do sada su imali jedino Aco Đukanović i Blažo Đukanović, sin doskorašnjeg lidera opozicionog DPS-a.

Blažo Đukanović je godinama unazad u istom žabljačkom naselju vlasnik dupleksa od 199 kvadrata u zgradi koju je gradila kompanija Razvršje. Aco Đukanović je na lokalitetu Pećica ograda vlasnik parcele od 320 kvadrata za koju je još 2018. dobio od tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja urbanističko tehničke uslove da može u ovom dijelu Žabljaku da gradi kuću za odmor od 192 kvadrata.

Detaljnim urbanističkim planom “Žabljak”, namjena parcele je “stanovanje manje gustine” i moguće je graditi kuću sa prizemljem, prvim spratom i potkrovljem.

Najmanje trećina parcele mora biti zelena površina.

Na parceli do sada, kako piše u katastarskoj evidenciji nije izgrađen objekat.

Žabljak (ilustracija)
Žabljak (ilustracija)foto: Boris Pejović

Đukanovićima ovo nije jedini objekat koji nije u potpunosti legalizovan. Ana Đukanović pune četiri godine čeka da legalizuje vikendicu na Veruši, zahtjev je predala Sekretarijatu za prostorno planiranje Glavnog grada.

Vikendica na Veruši ima 28 kvadrata više nego što je dozvoljeno građevinskom dozvolom, dok je pomoćna zgrada od osam kvadrata izgrađena “na crno”. To stoji kao teret, upisan 13. septembra 2018. u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i državnu imovinu.

”Objekat broj 1 (zgrada za odmor) prekoračenje dozvole za 28 kvadrata. Objekat 2 (pomoćna zgrada) nema dozvolu”, navodi se u katastarskoj evidenciji.

Riječ je o prizemnoj zgradi s potkrovljem koja zauzima 67 kvadrata parcele. U prizemlju je, kako stoji u katastru, stambeni prostor od 46 kvadrata, a u potkrovlju stambeni prostor od 44 kvadrata.

Ana Đukanović je vlasnica i 314 kvadrata neplodne zemlje na Veruši.

Na legalizaciju čeka i kompleks kuća koje je u nikšićkom naselju Kočani izgradio Aco Đukanović, a koje je potom poklonio svome bratu Milu. Urbanističko građevinski inspektor je donio rješenje o rušenju, koje su osporili Đukanovići.

Na rješenju koje je 4. aprila donijela urbanističko-građevinska inspekcija tog resora, piše da je rok rušenje 20 dana od dana prijema rješenja. Piše i da, u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, žalba na rješenje ne odlaže izvršenje...

Brat odlazećeg predsjednika Crne Gore, Aco Đukanović, predao je u junu 2018. zahtjeve za legalizaciju objekata u naselju Kočani, koji su upisani u tri lista nepokretnosti, a od Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić dobio je rješenje o prekidu postupka za dva lista.

Treći koji se ne pominje u tom dokumentu, predmet je rješenja za rušenje, koji je 4. aprila na ime odlazećeg predsjednika Mila Đukanovića, donijela građevinsko-urbanistička inspekcija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Đukanović se nikšićkom Sekretarijatu 13. juna 2018. obratio sa zahtjevom za legalizaciju objekata na parceli 3/2 koja je upisana u LN 889, parceli 3/3 iz LN 983 i objekata na parceli 10/5 iz LN 633. Kako je nedavno kazala punomoćnica Đukanovića, advokatica Neda Ivović, nekoliko dana kasnije, Sekretarijat je donio rješenja o prekidu iniciranih postupaka legalizacije - do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore.

Inspektor Aleksandar Todorović, zbog gradnje u zelenom pojasu, što je, navodi, protivno Prostorno-urbanističkom planu (PUP) Opštine Nikšić, naložio je rušenje.

Bonus video: