Istraživaće i životni stil daljih rođaka policajaca: ASK sugerisala MUP-u da razmotri definiciju "povezanog lica"

ASK sugerisala MUP-u da razmotri definiciju “povezanog lica” u Predlogu pravilnika o kontroli imovine, prihoda i životnog stila policijskih službenika

6895 pregleda 9 komentar(a)
Formiranje Jedinice za antikorupciju predviđeno je Zakonom o unutrašnjim poslovima, Foto: Boris Pejovic
Formiranje Jedinice za antikorupciju predviđeno je Zakonom o unutrašnjim poslovima, Foto: Boris Pejovic

Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da razmotri definiciju “povezanog lica” u Predlogu pravilnika o kontroli imovine, prihoda i životnog stila policijskih službenika.

To stoji mišljenju Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) na Predlog pravilnika, a koje je donijeto krajem prošle sedmice.

Pravilnikom su razrađene precedure kada se utvrdi da su podaci iz izvještaja policijskih službenika nepotpuni ili netačni, imovina i prihodi veći u odnosu na realne, kao i kada životni stil policajca, odnosno njegovog bračnog ili vanbračnog supružnika i djece ne odgovara realnim prihodima.

Prema mišljenju Agencije, neprecizna definicija pojma “povezano lice” ostavlja prostor za široka diskreciona tumačenja službenika za kontrolu rada u MUP-u, koji treba da cijeni ko se opravdano može smatrati “interesno povezanim”.

”Povezano lice sa policijskim službenikom, njegovim bračnim, odnosno vanbračnim supružnikom i djecom, u smislu ovog pravilnika je srodnik u pravoj i pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva, srodnik po tazbini do prvog stepena srodstva, usvojilac i usvojenik, član zajedničkog domaćinstva, kao i svako drugo fizičko ili pravno lice sa kojim su policijski službenik, njegov bračni, odnosno vanbračni supružnik i djeca u poslovnoj ili finansijskoj vezi za koju se opravdano smatra da bi mogla uticati na policijskog službenika, koji je predmet kontrole u vršenju Zakonom povjerenih policijskih poslova”, predlog je Agencije za definisanje pojma u budućem pravilniku.

U mišljenju se još navodi i da su uvažene ranije preporuke Agencije koje se odnose na definisanje životnog stila policijskog službenika, razradu procedura za postupaje službenika za kontrolu rada u Ministarstvu u situacijama kad se utvrdi da su podaci iz izvještaja policijskog službenika nepotpuni ili netačni, ali i u vezi sa utvrđivanjem ovlašćenja za rad službenika za kontrolu u MUP-u.

”Predviđanjem jasne procedure u kojoj dolazi do donošenja inicijative za pokretanje disciplinskog postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti policijskog službenika eliminiše se normativni prostor za arbitrarno i potencijalno proizvoljno odlučivanje službenika za kontrolu rada u MUP-u da cijeni dostavljene izvještaje, te otklanja prostor za razne vrste zloupotreba, koje otklanjaju razne vrste zloupotreba, uslovljavaju pojavu trgovine uticajem, nejednak tretman dostavljenih izvještaja, što u krajnjem snažno utiče na dostojanstvo i ugled policijskih službenika”, stoji u mišljenju Agencije.

Ta institucija je, kako se navodi, mišljenje na Predlog pravilnika dala na osnovu ovlašćenja iz Zakona o sprečavanju korupcije.

Zahtjev MUP-a za davanje mišljenja prvi put su dobili krajem oktobra 2022. Inovirani tekst akta MUP je Agenciji uputio posljednjeg dana marta.

”Vijesti” su ranije objavile da je sa radom počela Jedinica za antikorupciju, koja će se, između ostalog, baviti i životnim stilom i imovinom policijskih službenika. Osim toga, predviđeno je da kontroliše i službenike Ministarstva koji vrše poslove javnih nabavki i da nadzire sprovođenje zakona, ali i da jača integritet zaposlenih.

Formiranje JAK-a predviđeno je posljednjim Zakonom o unutrašnjim poslovima.

Zakonom je propisano i koji će sve mehanizmi biti na raspolaganju službeniku zaduženom za kontrolu rada u Ministarstvu i kontrolu imovine, prihoda i životnog stila policijskih službenika i njihovih porodica.

Posljednjih mjeseci više visokih funkcioneri iz pravosuđa i bezbjednosnog sektora, koji su u zatvoru zbog sumnji u kriminalno udruživanje i korupciju, nude milionske garancije kako bi se branili sa slobode, što otvara sumnju u porijeklo njihove imovine.

Većina njih, prema zvaničnim podacima, živjela je od službeničkih plata, od kojih su teško mogli nagomilati toliko novca koliko nude za jemstva.

Bonus video: