Spektra: Borba protiv diskriminacije je građanska dužnost i obaveza svih

Iz NVO Spektra su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije, i transfobije, podsjetili da su, iako istrajni u borbi za društvo u kojem svi žive dostojanstvene živote, i dalje daleko od njegovog ostvarenja.

3454 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Borba protiv diskriminacije, zločina motivisanih mržnjom, izopštavanja svake grupe u društvu, uključujući LGBTIQ zajednicu, građanska je dužnost i obaveza svih, smatraju u nevladinoj organizaciju Spektra.

Iz te NVO su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije, i transfobije, podsjetili da su, iako istrajni u borbi za društvo u kojem svi žive dostojanstvene živote, i dalje daleko od njegovog ostvarenja.

“Važnost ovoga dana naglašena je i ovogodišnjom objavom ILGA Europe Rainbow mape, koja statistički sumira napretke i zaostatke na polju ljudskih prava, specifično LGBT osoba, a na kojoj Crna Gora bilježi pad sa osmog na 12. mjesto”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da u jeku anti-rodnog pokreta širom Evrope, koji pokušava da naruši demokratski poredak u zemljama, korišćenjem strategije uskraćivanja teško izborenih ljudskih prava ženama i LGBTIQ osobama, Crna Gora na tom polju stagnira.

“I njena društveno-politička situacija nazaduje, sa porastom nasilja koje se konstantno relativizuje, a teret rješavanja istog prebacuje na nevladine organizacije”, dodaje se u saopštenju.

Iz Spektre su podsjetili na važnost kreiranja i usvajanja nacrta Zakona o pravnom prepoznanju roda baziranom na samoodređenju.

Kako se dodaje, usvajanje tog zakona snažno bi uticalo na vidljivost i značajno poboljšanje životnog kvaliteta ne samo transrodnih osoba, već garantovalo zaštitu ličnog integriteta svih građanki i građana Crne Gore.

Oni su kazali da iz prakse usvajanja zakona o životnom partnerstvu lica istog pola i o zabrani diskriminacije, zaključuju da zakone nije dovoljno samo usvojiti, već omogućiti i njihovu potpunu i nesmetanu primjenu.

“Napominjemo i na opasnost rastućeg trenda društvene netrpeljivosti, koja u našem društvu ne smije biti normalizovana, već naprotiv — shvaćena kao prijetnja opštem boljitku i napretku”, rekli su iz Spektre.

Oni su naveli da zakonska rješenja ne smiju biti lijepo, a mrtvo slovo na papiru, već moraju biti praćenja sistemskom emancipacijom cjelokupnog društva.

“Zato podsjećamo da je borba protiv diskriminacije, zločina motivisanih mržnjom, nasilja, ugnjetavanja, izopštavanja svake grupe u društvu, uključujući LGBTIQ zajednice, građanska dužnost i obaveza svih nas, bez koje Crna Gora ne može da se nada niti demokratiji, niti napretku društva, jer nema jednakosti bez jednakosti za sve”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: