Kompanija “Cerovo” je kroz brojne projekte pokazala svoju posvećenost društvenoj odgovornosti

Drago nam je da smo prepoznati kao društveno odgovorna kompanija. Uvjereni smo da zajednica jedino može biti srećna ukoliko svi rastemo i napredujemo zajedno.

4238 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Cerovo
Foto: Cerovo

Društveno odgovorno poslovanje (DOP) postalo je sve važnija tema u poslovnom svijetu u poslednjih nekoliko godina. Kompanije širom svijeta prepoznaju da su njihove aktivnosti ne samo usmjerene na profit, već i na doprinos društvu u kojem posluju. Kompanija “Cerovo” je jedna od prvih kompanija u Crnoj Gori koja je prepoznala važnost DOP-a i počela da primjenjuje principe održivog i humanog poslovanja.

Održivo poslovanje zahtijeva od kompanija da imaju pozitivan uticaj na društvo i okolinu u kojoj posluju. Kompanija “Cerovo” je kroz brojne projekte pokazala svoju posvećenost društvenoj odgovornosti. “Cerovo” kao dio svoje strategije, odnosno vizije i poslovne filozofije ima društveno odgovorno poslovanje od samog početka poslovanja. Zato, mi kao kompanija svake godine određeni dio svojih prihoda, odnosno dobiti, preusmjeravamo u društveno odgovorne projekte i filantropske aktivnosti.

Naši projekti su se primarno fokusirali na poboljšanje zdravstvane zaštite, zaštite životne sredine, unapređenje obrazovanja, ali takođe u određenim situacijama, shvatajući težinu ljudskih sudbina pomagali smo pojedincima kako bi se liječili od teških bolesti. Tu je i neizostavna pomoć humanitarnim NVO i sportskim društvima.

donacija Dječijoj bolnici u PG
donacija Dječijoj bolnici u PGfoto: Cerovo

Od početka smo bili spremni da odgovorimo na brojne apele za pomoć, bili smo učesnici humanitarnih akcija, gdje smo donirali novac kao i opremu za liječenje. Od preko 100 pojedinačnih projekata i aktivnosti izdvojili bi samo neke:

  1. Oktobar 2012. tadašnji izvršni direktor kompanije “Cerovo” Goran Đurović je, povodom otvaranja novog poslovnog centra u Baru, donirao građevinski materijal u vrijednosti od po 2.000 eura za gradnju hrama Svetog Jovana i konkatedrale Svetog Petra Apostola na Topolici, te za Islamski centar u Starom Baru.
  1. Oktobara 2013. Kompanija „CEROVO“ D.O.O. u saradnji sa kompanijom „Saint – Gobain WEBER“, povodom godišnjice otvaranja Novog poslovnog centra izvršila sanaciju i obnavljanje fasade Osnovne škole „Blažo Jokov Orlandić“ u Baru. Projekat sanacije imao je za cilj poboljšanje kvaliteta boravka osnovaca u školi, kao i motivaciju za veću aktivnost i bolje rezultate tokom boravka u školi.
  1. Prvi ciklus projekata u cilju sistemskoj pomoći sektoru obrazovanja na kojeg smo posebno ponosni bio je „Za ljepše škole“. Ovaj projekat je realizovan sa RTCG i Ministarstvom prosvjete Crne Gore i našim poslovnim partnerima. U okviru projekta odrađene su rekonstrukcije i adaptacije u četiri škole širom Crne Gore. Počeli smo u septembru 2016. godine sa OŠ „Savo Pejanović“u Podgorici sa donacijom od 16 000eur; u oktobru iste godine odrađeni su radovi u SŠ „Braća Selić“ iz Kolašina. U decembru u Ulcinju adaptirana je fasada u OŠ „Bedri Elezaga“ iz Ulcinja, a ciklus završavamo sa renoviranjem u OŠ „Srbija“ u Baru. Ukupna vrijednost ovog ciklusa projekata bila je 54 000€.
  1. Posle veoma uspješne kampanje „Za ljepše škole“ nastavljamo sa novim projektom uređenja vrtića pod nazivom „Za ljepše vrtiće“. Ova akcija je takođe vođena zajedno sa RTCG i Ministarstvom prosvjete Crne Gore i našim partnerom i renomiranim proizvođačem građevinskih materijala Isomat iz Grčke. U junu 2017. smo imali projekat rekonstrukcije vrtica JU „Đina Vrbica“ u Podgorici. U avgustu 2017. smo realizovali rekonstrukciju vrtića JPU „Dragan Kovačević“ iz Nikšića, dok je u novembru u Herceg Novom urađena fasada na vrtiću „Naša radost“. Ukupna vrijednost ovog ciklusa projekata bila je 40 000€.
  1. Iste godine, paralelno sa kampanjom „Za lješe vrtiće“ od marta do novembra 2017 sproveli smo projekat rekonstrukcije Hirurškog odjeljenja Opšte bolnice u Baru. Ova rekonstrukcija je bila u vrijednosti 8 000eura.
  1. Takođe 2017.godine smo izaški u susret i Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje tako što smo donirali materijal neophodan za izvođenje dijela nastave u količini potrebnoj za jedan semestar, na studijskim programima Vajarstvo i Slikarstvo - predmet Zidne tehnike.
  1. U decembru 2018 smo donirali nevladinj organizaciji „Žene Bara“ 2000eura. Ova sjajna i neizmjerno humana organizacija pomaže brojnim pojedincima u obezbjeđivanju elementarnih uslova za život i otvorili su tzv.Naraodnu kuhinju u Baru, tako smo u više navrata istima pomagali u ukupnom iznosu od 4 000 €, i redovno se odazivali na njihove brojne filantropske aktivnosti.
  1. Organizaciji „Budi human“ u više navrata smo pomagali u njihovom stremljenju da pomognu brojnoj djeci u njihovoj borbi sa kancerom i drugim teškim bolestima.
  1. Poslije uspješnih kampanja „Za ljepše škole“ i „Za ljepše vrtiče“ u aprilu 2019 nastavljamo sa novom kampanjom „Za ljepše zdravstvene ustanove. To je bio prvi ciklus ovih projekata u okviru kojih je urađena adaptacija i rekonstrukcija u 5 zdravstvenih ustanova širom Crne Gore i to: rekonstrukcija Klinike za Ortopediju i traumatologiju KCCG, Dom zdravlja Mojkovac , hidroizolacija krova na DZ Bar, zdravstvena stanica Vladimir u Ulcinju i na kraju Opšta bolnicu u Pljevljima. Ukupna vrijednost ovog ciklusa projekata odrađenog uz pomoć naših partnera Isomat iz Grčke i Draco iz Hrvatske, poslije dopdatnih zahtjeva krajnjih korisnika bila je 51 000 €, iako je planom bilo predviđeno 30 000 €.
  1. Ovaj projekat se nastavio i u 2020 godini sada pod nazivom Počeli smo godinu sa projektom u Ginekološkom odjeljenju Opšte Bolnice“Blažo Orlandić“. U ovoj akciji koja je realizovana u saradnji sa Ministrarstvom zdravlja i RTCG, rekonstrusisane su vodovodne i elektroinstalacije, zamijenjena je stolarija i ugrađene su nove sanitarije. Za ovaj projekat izdvojeno je 10 000eura.
  1. Sljedeće, 2021 i 2022 godine u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, RTCG i našim partnerom Neoton (Bekament) iz Srbije pokrenut je novi ciklus projekata, projekat „Za ljepse zdravstvene ustanove“ pod sloganom „Novo lice bolnice“. Cilj ove kampanje je bio da omogućimo humanije i funkcionalno prihvatljive uslovi za rad osoblja i boravak pacijenata širom Crne Gore. Ministarstvo zdravlja je dalo upute u kojim ustanova je neophodno izvršiti građevinske radove. Projektom je bila obuhvaćena jedna bolnica i pet domova zdravlja: Bolnica u Brezoviku, D.Z. Herceg Novi, D.Z. Plav, D.Z. Gusinje, D.Z. Boan i D.Z Žabljak. Projekat se sastojao iz rekonstrukcije i adaptacije toaleta, ordinacija i glavnih holova, kao i rekonstrukciju krovova. Vrijednost ovog ciklusa projekta bila je 54 000€.
  1. Kao i mnoge druge kompanije “Cerovo” je pokazala solidarnost i podršku u borbi protiv pandemije. U martu 2020. Kompanija “Cerovo” uplatila je 10.000 eura Nacionalnom koordinacionom timu za borbu protiv koronavirusa.
  1. Izuzetno je važno pružiti podršku ljudima u nevolji, a u 2021. godini Kompanija "Cerovo" je pokazala svoju humanost kroz donacije koje su pomogle porodicama Škrijelj, Džolić i Muković. Sedmočlana porodica Škrijelj dobila je krov nad glavom, dok su djeca porodice Džolić, koja su izgubila oba roditelja, dobila renoviran stan. Porodici Mukovic smo omogucili elementarne uslove za zivot sa uloženih 3.000 € Ove donacije su nam pokazale koliko je važno biti solidaran i pružiti pomoć onima kojima je to najpotrebnije.
  1. Donacija od 44.000 eura koju smo uputili nikšićanki Radmili Raičević u junu 2021. godine, omogućila je da ona obavi transplataciju bubrega i konačno pobijedi svoju dugogodišnju bolest. Srećni smo što smo bili u mogućnosti da pomognemo u ovom važnom životnom trenutku i da doprinesemo zdravlju naše zajednice.
  1. Kako smo prepoznati da uvijek reagujemo na humanitarne inicijative tako smo i u 2022 donirali ukupan iznos od 14 000eura za liječenje u inostranstvu naše sugrađanke Ane Beharević.
  1. U sklopu naših humanitarnih aktivnosti u 2022. godini, pomogli smo i izbjeglim licima iz Ukrajine tako što smo uručili donaciju od 3.000 eura Ambasadi Ukrajine. Ovaj novac je bio namijenjen za pomoć u pružanju osnovnih potreba i podrške ovim ljudima koji su napustili svoje domove i stigli u našu zemlju u potrazi za sigurnijim mjestom za život. S ponosom smo se odazvali ovoj inicijativi i pružili podršku ljudima koji su u teškoj životnoj situaciji.
  1. Kompanija “Cerovo” je nedavno proslavila otvaranje svog najvećeg poslovnog centra u Podgorici, u ulici Vojislavljevića. Tom prilikom, kompanija je donirala 10.000 eura Dječjoj bolnici u Podgorici, kao dio svojih nastojanja da pruži podršku zajednici i unaprijedi kvalitet života u Crnoj Gori.

Pored gore izdvojenih sistemskih društveno odgovornih projekata trudili smo se da u mjeri mogućeg izađemo u susret brojnim apelima i zahtjevima kako pojedinaca tako i raznih sportskih kolektiva, NVO i drugih organizacija i institucija. U ovim pojedinačnim filantropskim aktivnostima ukupnop smo donirali 40000 €.

Kao rezultat ovih aktivnosti stigle su brojne nagrade koje sa ponosom ističemo i koje nas motivišu da nastavimo dalje kako bi okolinu i zajednicu u kojoj bitišemo i poslujemo napravili što solidarnijom i srećnijom

Od brojnih nagrada izdvajamo sljedeće:

  1. Godišnja nagrada “Iskra” za doprinos lokalnoj zajednici za 2012.
  2. Nagrada za DOP “Briga za zajednicu”, UPCG, 2014. i 2016.
  3. Veliko priznanje”Stvaratelji za stoljeća”, za doprinos razvoju preduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi , Dubrovnik, 2016.
  4. Godišnja nagrada “Iskra” za doprinos na nacionalnom nivou, za 2016.
  5. Nagrada Privredne komore za društvenu odgovornost, 2017.
  6. Priznanje za “Humanost i društveno odgovorno poslovanje” AMM, 2021.
  7. Nagrada “Najplemenitiji podvig godine – Novosti” 2022.
  8. Za najdosljedniju primjenu politika DOP-a, UPCG dodijelila glavnu nagradu za 2022.

Drago nam je da smo prepoznati kao društveno odgovorna kompanija. Uvjereni smo da zajednica jedino može biti srećna ukoliko svi rastemo i napredujemo zajedno.