Manje gledaju, ali više vjeruju lokalnim medijima

Analiza pokazala da gradske TV, radio i portali imaju značaj za stanovnike deset opština jer ih informišu o temama kojih nema u nacionalnim medijima

13866 pregleda 34 reakcija 0 komentar(a)
Stariji najviše gledaju televiziju, a posebno su čitani lokalni portali, Foto: BORIS PEJOVIC
Stariji najviše gledaju televiziju, a posebno su čitani lokalni portali, Foto: BORIS PEJOVIC

Građani manje gledaju program lokalnih televizija, ali oni koji ih prate više vjeruju u ono što čuju na tim stanicama nego u sadržaj nacionalnih, kablovskih emitera.

Analiza informativnih sadržaja i povjerenja u lokalne javne emitere, koju je uradila nevladina organizacija Media centar, pokazala je da građani koji gledaju lokalne televizije smatraju da je njihov informativni program sve bolji. Čak 63,6 odsto ispitanika koji prate sadržaj lokalnih TV stanica kaže da je informativa bolja nego prije godinu. Istraživanje je sprovedeno od oktobra do decembra u Andrijevici, Baru, Beranama, Budvi, Danilovgradu, Kotoru, Nikšiću, Pljevljimja, Rožajama i Tivtu.

Prema analizi, dvije trećine građana u anketiranih 10 opština dodatno se informiše preko interneta, a to je posebno izraženo kod mladih i osoba sa visokim obrazovanjem.

”Lokalni javni emiteri i dalje imaju značaj za stanovnike 10 opština u kojima je rađeno istraživanje, a posebno su čitani lokalni portali, što je u skladu sa generalnim trendom da se sve više ljudi u Crnoj Gori dominantno informiše preko interneta. Gotovo tri četvrtine ispitanika kaže da od svih lokalnih medija najviše prate lokalne portale”, jedan je od zaključaka analize.

Stariji prate televiziju, najgledanija informativa

Lokalne televizije i dalje posebno gledaju stariji ispitanici, posebno u starosnoj grupi iznad 55 godina, koja je jedina kategorija građana kod koje je televizija medij koji se najviše prati.

”U prosjeku više od pola ispitanika u četiri opštine u kojima je rađeno istraživanje, a gdje postoji lokalna javna televizija (Nikšić, Pljevlja, Rožaje, Budva) kažu da makar jednom nedjeljno gledaju lokalnog javnog emitera”, navodi se u analizi.

Više od polovine ispitanika koji gledaju lokalne televizije, kažu da prate informativni program, a više od trećine smatra da se u informativnim emisijama premalo govori o problemima opštine I njenim građanima. Ipak, istraživanje pokazuje da je 45,5 odsto onih koji kažu da se o tim problemima govori taman koliko treba.

Svaki treći ispitanik kaže da u potpunosti vjeruje informacijama koje sazna putem lokalnih televizija i portala, a najgledaniji program na lokalnim TV stanicama su informativni program i vijesti, dok se redovno prati I jutarnji program I sport I sportske vijesti. Mlađi, u starosnoj kategoriji od 18 do 34 godine, koji gledaju lokalnu televiziju kažu da su im najvažniji muzički program.

Većina zadovoljna lokalnim radio-stanicama i portalima

Lokalni radio najviše se sluša zbog muzike, a svaki drugi ispitanik kaže da to čini redovno u automobilima. Preko 55 odsto ispitanika koji kažu da redovno slušaju radio, prate lokalni javni emiter.

”Građani u anketiranih deset opština koji slušaju radio lokalnog emitera, smatraju da taj radijski program doprinosi informisanosti građana, da prenosi lakalne sportske događaje, a preko 50 odsto među ovom grupom je onih koji smatraju da je program radija lokalnog javnog emitera objektivan i politički neutralan”, piše u analizi Media centra.

Analiza je pokazala da i od svih ispitanika koji kažu da se dominantno informišu preko portala lokalnog javnog emitera, 54,1 odsto je onih koji kažu da su portal posjetili danas ili juče.

”Većina ispitanika čita lokalne portale, a među njima gotovo svaki drugi ispitanik to čini svaki

dan. Preko pola ispitanika koji prate portale lokalnog javnog emitera kaže da je portal bolji nego što je bio prije godinu dana, a trećina smatra da je isti kao što je bio. Korisnici lokalnih portala su dominantno zadovoljni gotovo svim aspektima njihovog rada”, navodi se u tom dokumentu.

Lokalne teme najviše zastupljene u većini medija

Analiza sadržaja centralnih informativnih emisija u lokalnim medijima pokazala je da pretežno informišu slušaoce o relevantnim temama od javnog značaja u tim sredinama, koje ne nalaze prostor u nacionalnim medijima.

”Tako su u izvještavanju Radio Bara svi prilozi bazirani na lokalno relevantnim temama, a značajno učešće lokalnih tema vidljivo je u sadržaju Radio Tivta (93 odsto), Radio Kotora (89 odsto) i TV Budve (84 odsto), dok je učešće lokalnih tema u izvještavanju TV Pljevlja i Radio Berana po 68 procenat. Takođe, čak i kada ovi mediji izvještavaju o temi nacionalne relevantnosti, taj sadržaj je suštinski važan za građane u lokalnoj zajednici (socijalna pitanja, obrazovanje, energetika, kultura)”, piše u toj analizi.

Navodi se da drugačiji pristup imaju Radio Andrijevica, TV Nikšić i TV Rožaje, koji trećinu sadržaja posvećuju politici, a veći dio analiziranih priloga posvećen je temama od nacionalnog značaja o kojima se slušaoci i gledaoci mogu informisati kroz sadržaj komercijalnih medija ili javnog servisa…

Prilozi uglavnom izbalansirani i neutralni

Većina lokalnih medija neutralno pristupa temama, a u gotovo svim analiziranim prilozima vrijednosni kontekst potiče od sagovornika u prilogu, a ne od stave novinara ili interpretacije teme, navodi se u analizi.

Lokalni mediji, pokazuje istraživanje, na različite načine prioritizuju teme – prvi minuti vijesti posvećeni su politici u dnevnicima TV Nikšić, Radio Andrijevice, Radio Berana, TV Pljevlja TV Rožaja i Radio Tivta, s tim š to je takva urednička odluka donekle posljedica održavanja lokalnih izbora u Pljevljima, Rožajama i Tivtu, dok su politički sadržaji emitovani na početku vijesti TV Nikšić i Radio Andrijevice većinom nacionalno relevantni.

Prema analizi, najveći udio balansiranih priloga mapiran je u sadržaju Radio Berana - 84 odsto, što je posledica odabira saopštenja posebno javno-komunalnih službi u 58 odsto sadržaja i najava događaja, koje su više puta ponavljane. U analizi se tvrdi da udio balansiranih priloga za Radio Tivat iznosi 78, TV Pljevlja 75 odsto, a Radio Kotor 72, s tim što se na temeljniji način bave temama.

”Iako je zabilježen veoma sličan udio balansiranih priloga u sadržaju TV Rožaje (65 odsto), Radio Bara (63 odsto) i TV Budva (60 odsto), pristup izvješ tavanju ova tri lokalna javna emitera je veoma različit. Dok Radio Bar i TV Budva samostalno proizvode veći dio emitovanog sadržaja, TV Rožaje bazira izvještavanje na saopštenjima”, zaključuje se.

Politički akteri koji djeluju na nacionalnom nivou dominiraju u izvještavanju Radio Andrijevice i TV Nikšić (47, odnosno 40 odsto svih mapiranih aktera), kao i TV Rožaje (26 odsto), pokazala je analiza

Lokalni mediji zavisni, neophodno jačanje

”Vijesti” su prošle sedmice objavile da Zakon o elektronskim medijima predviđa slobodu i objektivnost u proizvodnji i uređivanju medijskog sadržaja, ali da to u praksi nije slučaj, posebno kad se radi o lokalnim javnim emiterima, koji su često zavisni od partija na vlasti u opštinama.

To pokazuje Nacrt medijske strategije, ali i brojne analize i istraživanja medijske scene, rađene tokom prethodnih godina.

Tokom javnih rasprava o setu medijskih zakona i drugih propisa, u više navrata problematizovano je finansiranje i trenutno funkcionisanje lokalnih javnih emitera. Među problemima lokalnih javnih emitera ističu se ekonomska održivost, ograničena medijska pokrivenost, koja podrazumijeva manju zainteresovanost oglašivača, nemogućnost zapošljavanja dovoljnog broja zaposlenih iz ekonomskih razloga, kao i povremena nemogućnost pronalaženja adekvatnog kadra zbog malog tržišta rada.

Bonus video: