Institut alternativa o jednokratnoj pomoći: Dali 713.673 za tri godine

Glavni grad je za tri godine izdvojio 713.673 eura za jednokratne socijalne pomoći. Od 2013. do 2015. nije imao izdataka
170 pregleda 0 komentar(a)
Sekretarijat za socijalno staranje, Foto: Luka Zeković
Sekretarijat za socijalno staranje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.09.2017. 19:04h

Istraživanje koje je sproveo Institut Alternativa je pokazalo da je Glavni grad (GG) za tri godine izdvojio 713.673 eura za jednokratne socijalne pomoći, iako "u periodu od 2013. do 2015. godine nije imao izdataka za socijalnu zaštitu". To znači da Glavni grad, kao opština sa najviše korisnika socijalne zaštite, nije imao izdataka za te svrhe.

"Izdvajanja Glavnog grada za jednokratnu socijalnu pomoć su postepeno rasla u protekle tri godine. U 2013. je potrošeno 219.123 eura, a u 2015. već 254.993", iznose iz IA.

Oni tvrde da u analitičkim karticama koje im je dostavio GG nema podataka koji sadrže datum plaćanja, konto, opis konta, podatak o primaocu sredstava, njegov račun, svrhu isplate i iznos, pa je nejasno u koje je svrhe i na koji način podijeljen navedeni novac.

"Na analitičkim karticama Glavnog grada za prvih pet mjeseci fiskalne 2016. godine nije objavljen period u kojem su se vršile isplate za ovu vrstu socijalne pomoći, kao ni opis konta. To znači da je Glavni grad u ovom periodu potrošio 118.680 eura, ne navodeći njihovu svrhu. Isti slučaj je i sa tekućom budžetskom rezervom, iz koje je utrošeno 163.230 eura u 2015. godini", navode iz Alternative kao jednu od nepravilnosti prilikom transparentnosti lokalnih transfera.

Glavni grad je za "ostale transfere" izdvojio 1.729.078 eura u trogodišnjem periodu, prema ovom istraživanju. "Ostali tansferi pojedincima" su novčana izdvajanja poput dodjele stipendija, povlastica, obeštećenja, usavršavanja kadrova i slično. Vrsta socijalne pomoći - “pomoć u kući” i “pomoć u školovanju“ takođe spadaju u tu kategoriju, a ne u vrstu "socijalne zaštite".

"Za pomoć u kući starim licima je u 2015. utrošeno 116.028 eura, a u prvih pet mjeseci 2016. godine 30.420 eura. Za pomoć u školovanju u vidu “pomoći u nabavci školskog pribora“, u 2015. utrošeno je 526.000 eura", podaci su koje navodi IA.

Termin “pomoć“ kao svrha isplate nije dovoljno jasan i transparentan, zaključuju iz Alternative.

"Kontrolu sadržaja i forme analitičkih kartica ne vrši nijedna institucija, a lokalne samouprave ne objavljuju podatke o svojim izdacima na internet stranicama. Glavni grad je podatke o socijalnim davanjima, sa svrhom isplate objavio posljednjih 15 dana uoči izbora, a ne nedjelju dana nakon njihovog raspisivanja", kažu iz Alternative.

U Glavnom gradu o jednokratnim pomoćima odlučuje predsjednik opštine, dok o drugim socijalnim pomoćima, poput ostvarivanja prava na dnevni obrok, odlučuje Komisija u sastavu od predstavnika Sekretarijata za socijalno staranje, Centra za socijalni rad, organizacije Crvenog krsta i Udruženja penzionera.

Iz Glavnog grada nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” vezana za način udeljivanja socijalne pomoći I detaljima koji nedostaju na analitičkim karticama.

Institut Alternativa je licenciran od strane Ministarstva nauke kao naučno-istraživački institut 2013. godine i kao takav je sproveo istraživanje o izdacima za socijalnu zaštitu i onima za institucije, pojedince, nevladin i javni sektor. Za prikupljanje potrebne dokumentacije je bilo potrebno godinu dana. Publikacija je objavljena pod nazivom "Transparentost lokalnih transfera: Kako troši moj grad?"

Bonus video: