Misterija Đukanovićevih audija

Iz kabineta bivšeg šefa države ne odgovaraju na pitanja o tome da li je i kome vrijedan poklon prijavljen, ko je imao tu obavezu, ko je službi bivšeg predsjednika darovao dva luksuzna vozila…

74271 pregleda 295 reakcija 39 komentar(a)
Đukanovićev kabinet razdužio majbah, a poklon audije darovao Milatoviću, Foto: Savo Prelević
Đukanovićev kabinet razdužio majbah, a poklon audije darovao Milatoviću, Foto: Savo Prelević

Agencija za sprečavanje korupcije provjeriće ko je i na koji način poklonio službi bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića dva automobila marke audi A8.

To je “Vijestima” odgovoreno iz Agencije na pitanja u vezi sa navodima kabineta Đukanovića, prema kojima je on službi novog predsjednika Jakova Milatovića na upotrebu ostavio ta dva vozila, a koja su “poklon dugogodišnjih prijatelja iz inostranstva bivšeg predsjednika”.

“Dan” je juče objavio reagovanje kabineta bivšeg šefa države na navode pojedinih portala da je Đukanoviću oduzeto službeno vozilo marke mercedes majbah, u kojem tvrde da su automobil vratili na raspolaganje Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Iako iz kabineta bivšeg šefa države tvrde da su dva audija A8 istog stepena bezbjednosti, Đukanović je od 2017. koristio mercedes majbah, vrijedan 647.000 eura

“…Takođe, službi predsjednika ostavljena su na upotrebu i dva automobila marke audi A8 istog stepena bezbjednosti, poklon službi predsjednika od dugogodišnjih prijatelja iz inostrastva bivšeg predsjednika”, prenio je juče “Dan”.

Iz kabineta Đukanovića juče nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim kome je tako vrijedan poklon prijavljen, da li je prijavljen Agenciji za sprečavanje korupcije, ko je imao tu obavezu, ko je službi bivšeg predsjednika darovao dva audija…

“Agencija za sprečavanje korupcije će provjeriti medijske navode i u slučaju utvrđivanja osnova pokrenuti postupak kojim će ustanoviti da li je u konkretnom slučaju došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije”, odgovorili su “Vijestima” iz Agencije, na čijem je čelu Jelena Perović.

O dva audija ne zna ništa ni Uprava za katastar i državnu imovinu.

“Uprava za katastar i državnu imovinu ne posjeduje informaciju od koga i kada je biši predsjednik dobio dva automobila marke audi. Takođe, Uprava ni na koji način nije vodila računa o predmetnim vozilima”, odgovorili su “Vijestima” iz Uprave kojom rukovodi Koča Đurišić.

Ne zna od koga je Đukanović dobio automobile: Koča Đurišić
Ne zna od koga je Đukanović dobio automobile: Koča Đurišićfoto: Privatna arhiva

Javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih.

To je propisano je Zakonom o sprečavanju korupcije. Protokolarnim poklonom se smatra poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posjete, gostovanja ili u drugim prilikama, kao i drugi poklon dat u sličnim prilikama. Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrijednosti do 50 eura.

Đukanović godinama prijavljuje protokolarne poklone.

Zakon je izričit - organ vlasti dužan je da izvod poklona dostavi Agenciji do kraja marta tekuće za prethodnu godinu. Ko to ne uradi, prijeti mu kazna od 10.000 do 20.000 eura.

Đukanović je po odlasku sa funkcije razdužio i službeni mercedes majbah.

Koristio ga je od 2017. Dva identična majbaha nabavljena su te godine, za cijenu od gotovo 1,3 miliona eura.

Jedno od dva vozila koristio je Đukanović, a drugo nekadašnji premijer Duško Marković, koji je ključeve razdužio krajem 2020, nakon formiranja Vlade Zdravka Krivokapića.

Upravo je Krivokapić nekoliko mjeseci kasnije, početkom 2021. najavio da će ova dva luksuzna automobila biti prodata, a novac vraćen u budžet i na raspolaganju najugroženijim građanima.

Đukanovićev kabinet tada je odbio da vrati ključeve od majbaha i preuzme drugi službeni automobil.

Drugi majbah je bio oglašen na prodaju, ali nije bilo zainteresovanih, zbog čega je u ljeto prošle godine dodijeljen Ministarstvu unutrašnjih poslova za prevoz inostranih štićenih ličnosti.

“Vijestima” nije odgovoreno koliko je do sada utrošeno za gorivo, održavanje… oba majbaha.

Bonus video: