Arhivska građa „lična karta“ Kolašina

U Odsjeku za Kolašin i Mojkovac rade tri službenika i brižljivo se vodi briga o arhivskoj građi

2204 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Nedjelja arhiva, koja u toku, aktivno se obilježva i u Arhivskom odsjeku za Kolašin i Mojkovac. Načelnica tog Odsjeka Vesna Perović obišla je brojne registrature, a između ostalog školske ustanove na području dvije opštine.

Tokom Nedjelje Arhiva, koja se tradicionalno obilježava posljednje sedmice maja, upriličini su susreti sa predstavnicima loklne uprave. U Odsjeku za Kolašin i Mojkovac rade tri službenika i brižljivo se vodi briga o arhivskoj građi.

Zaduženi su za 70 registratura, koje se odnose na prosvjetu, zdravstvo, pravosuđe..., a u depou su i dokumenti iz vremena rada broijnih, nekad uspješnih, kolašinskih preduzeća i skoro 2.000 zaposlenih u privredi tog grada.

nedjelja arhiva kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Svi ti dokumenti čuvaju se u depou od 130 metara sređene arhivske građe i to, objašnjava Perović, predstavlja „ličnu kartu“ opštine. Pored brojnih dokumenata koji se odnose, gotovo, na sve segemente života, u kolašinskom Odsjeku najstariji je dokument Upisnik učenika ravanjsko-vrujačke osnovne škole (ravni, crkvina, Simače) iz 1912-1941. godine.

Državni Arhiv Crne Gore, kao jedinstvena republička ustanova, postoji od 1992. godine, a tada su i formirani i odsjeci za opštine.

nedjelja arhiva kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Istorjski podaci govore o tome da su još 1124. godine sačuvana prva isprava u Kotoru, u vezi posjeda katedrale svetog Tripuna. Sedma vjekova kasnije, tačnije, 1893. godine izdata je naredba ministra pravde s ciljem da se obavi prikupljanje, odnosno, koncetracija, arhivkse građe minulih vremna.

nedjelja arhiva kolašin
foto: Dragana Šćepanović

„Prvi fondovi, koji su od strane Državne arhive preuzeti od nadležnih ministarstva (1895-1896) bili su smješteni u Cetninjskom manastiru, a potom u Biljardi i u Vladinom domu. Narodni muzej, koji je imao tri odjeljenja (arhivsko, muzejsko i bibliotečko) osnovan je 1926. godine... Uredbom Vlade Narodne republike Crne Gore (NRCG), 1949. godine, u Kotoru je osnovan Državni arhiv“..., neke su od istorijskih činjenica koje su izdvojene u promotivnom materijalu, koji prati obilježavanje Nedjelje Arhiva.

Bonus video: