ACG: Spriječiti taksiste da ispred Aerodroma Podgorica maltretiraju putnike, narušavaju ugled države...

"Taksisti koji nijesu ovlašćeni masovno uzurpiraju zakupljene parking pozicije, ali i autobusko stajalište, kompletnu saobraćajnicu i zelene površine. Osim što stvaraju gužvu i prave neprilike turistima koji stignu u Podgoricu, na ovaj način ugrožavaju sigurnost i bezbjednost odvijanja drumskog saobraćaja ispred aerodroma"

9215 pregleda 27 reakcija 28 komentar(a)
Aerodrom Podgorica  (Ilustracija), Foto: Miljana Kljajić
Aerodrom Podgorica (Ilustracija), Foto: Miljana Kljajić

Aerodromi Crne Gore saopštili su da su prinuđeni da se ponovo obrate nadležnim institucijama kako bi se se nakon višegodišnjih bezuspješnih napora, sistemski riješio problem protivpravnog prisustva i boravka taksista koji nemaju pravni osnov za pružanje taksi usluga ispred terminalne zgrade Aerodroma Podgorica.

"I koji svojim neprikladnim ponašanjem narušavaju ugled države nasrtanjem na putnike koji nam se na to maltretiranje učestalo i opravdano žale", dodaju u Aerdromi Crne Gore u saopštenju.

U cilju iznalaženja efikasnog rješenja ovog problema, kako se navodi, Aerodromi Crne Gore još jednom su pozvali Upravu policije, ali i Glavni grad, Komunalnu policiju, Komunalnu inspekciju i Opštinu Zeta da u okviru svojih nadležnosti preduzmu sve raspoložive mjere i radnje i da doprinesu da se kvalitetnom saradnjom i zajedničkim snagama otklone sve ove smetnje.

"Konkretno, ispred terminalne zgrade Aerodroma Podgorica postoje 24 parking pozicije koje se nalaze na dvije fizički odvojene lokacije - na jednoj je 14, a na drugoj 10 parking pozicija, koje se izdaju u zakup i to na osnovu javnog poziva u skladu s propisima. Posljednji javni poziv objavljen je 24. februara 2023. godine, a ponude su otvorene 14. marta. Odabrana je jedina i uz to ispravna ponuda koja je stigla i to za partiju I - za 14 parking pozicija. Sa ovom firmom je zaključen ugovor o zakupu što znači da je samo jedan taksi prevoznik ovlašćen da koristi naznačene parking pozicije. Obaveza Aerodroma Podgorica shodno ugovoru je da im omogući nesmetano pružanje taksi usluga", kažu iz Aerodroma.

Međutim, kako dodaja, u praksi se gotovo svakodnevno dešava da taksisti koji nijesu ovlašćeni, masovno uzurpiraju zakupljene parking pozicije, ali i autobusko stajalište, kompletnu saobraćajnicu i zelene površine.

"Osim što stvaraju gužvu i prave neprilike turistima koji stignu u Podgoricu, na ovaj način ugrožavaju sigurnost i bezbjednost odvijanja drumskog saobraćaja ispred aerodroma. Služba bezbjednosti Aerodroma Podgorica, bez obzira na kontinuirana upozorenja o koja se ova lica oglušuju, nema nadležnosti da ta lica procesuira, zbog čega pozivamo sve nadležne institucije da se uključe i ulože dodatne napore kako bismo uspjeli da sistemski riješimo ovaj problem", dodaju.

U saopštenju, podsjećaju da je Aerodrom Podgorica ujedno i granični prelaz što znači da je izlazak iz aerodromske zgrade ujedno i prvi susret turista sa našom državom.

"Zbog čega prepoznajemo interes najšire zajednice da prvi utisak bude primjeren i gostoljubiv", zaključili su saopštenju.

Bonus video: