Kombinat Medija: Jezik stigme u govoru Abazovića najviše udario na korisnike psihoaktivnih supstanci

"Narkoman" i slični termini, kako kažu, ne idu u prilog stvaranja inkluzivnog društva i društva svjesnog svojih problema, kazali su iz Kombinat Medija

5262 pregleda 4 komentar(a)
Kombinat Medija, Foto: Kombinat Medija
Kombinat Medija, Foto: Kombinat Medija

Iako je jučerašnje obraćanje javnosti premijera Dritana Abazovića obilježilo etiketiranje jednog gradskog naselja kao getoa, ostao je u sijenci još jedan, izvjesno opasniji govor, a to je nesenzitivan jezik i odnos prema korisnicima psihoaktivnih susptanci i osobama koje pate od bolesti zavisnosti, kazali su nevladine organizacije Kombinat Medija.

Iz te NVO su upozorili na stigmatizaciju, diskriminaciju i izopštavanje svake grupe u društvu, te dodali da je borba protiv toga građanska dužnost i obaveza svih.

"U slučaju i da nauči da se u javnom govoru ne koristi termin "narkoman" koji je uvredljiv, već termin "osoba koja koristi/injektira droge", (kako bi se u prvi plan stavila upravo osoba, a ne problem koji sa njom povezujemo), Abazoviću savjetujemo da uopšte ne koristi ove osobe i njihove karakterizacije u negativnom kontekstu", poručili su.

"Narkoman" i slični termini, kako kažu, ne idu u prilog stvaranja inkluzivnog društva i društva svjesnog svojih problema.

"To je premijer Abazović trebao da zna, jer nastupa ispred krovne državne institucije, ali i političke partije, deklarativno zelene, čiji osnovni principi bi trebalo da budu inkluzivnost, tolerancija, senzitivnost prema ranjivim grupama", istakli su iz Kombinat Medija.

Dodali su i da premijer "kao domaćin i prvi među jednakima" treba da zna ili da nauči pravilnu terminologiju.

"Pokušavajući juče da diskredituje kotroverznog koreanskog državljanina i opiše ga kao ozbiljnog kriminalca, Abazović je koristio navodni antipod tome u konstrukciji "dripac ili narkoman", podsjetii su.

Iz Kombinat Medija naglašavaju da ovakav jezik udara direktno na korisnike psihoaktivnih supstanci "kao jednu od najranjivijih grupa" koja se, kako kažu, i danas teško integriše u društvo, upravo zbog stigmatizacije i diskriminacije.

Primjer Abazović, kazali su, time dodatno legitimiše narativ dikriminacije.

"Naime, prikazanom retorikom, Abazović pokazuje da se podrazumijeva da pomenuti treba da ostanu iza margine i izvan pažnje društva, i da je u redu njihove bolesti zavisnosti i živote koje vode koristiti kao sinonim za nešto loše, čak vrijedno prezira", rekli su iz Kombinat Medija.

Svaka bolest zavisnosti je kompleksna, objasnili su, upozorivši da kao društvo još uvijek ne radimo dovoljno za pomenutu zajednicu.

"Šarlatanski nastupi premijera nam kao društvu ne pomažu da stvar i odnos prema bolestima zavisnosti popravimo", kazali su.

Iz Kombinat Medija su apelovali da se koristi adekvatna terminologija.

"Ovom apelu je logično da prethodi i apel političarima/kama da manje koriste asocijacije, poređenja i stilske figure u svojim retoričkim "bravurama" i nastupima, a više konsultuju pravila senzitivnog jezika. Na koncu, apel svim političarima, ljudima od pozicija i moći za više pristojnosti i empatije prema društvu kao cjelini, s obzirom da tim društvom upravljaju i u njemu imaju veliku odgovornost", zaključili su.

Bonus video: