Sportom i balansom do aktivnog i zdravog života

Crnogorski olimpijci u petom video času

14077 pregleda 0 komentar(a)
Foto: One
Foto: One

Problem gojaznosti djece jedna je od najkompleksnijih tema današnjice, a prema zvaničnim podacima nažalost, ni Crna Gora nije izuzetak. Na ovaj problem dodatno je uticao period pandemije, ali i neumjereno korištenje tehnologije čiji je ubrzan razvoj postao simbol modernog doba. Budno posmatrajući potrebe društva, kompanija One i Crnogorski olimpijski komitet, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom sporta i mladih, fokus svog petog videa usmjeravaju upravo na ovu temu.

Kao uzore djeci ponovo postavljaju crnogorske sportiste Mariju Vuković, Milenu Raičević, Ninu Bulatović, Srđana Mrvaljevića i Igora Vušurovića, čije poruke djeci, ali i njihovim roditeljima ovoga puta sažima riječ balans.

Marija Vuković ostvarila je istorijske uspjehe za crnogorsku atletiku. Ona navodi da sport, i bez vrhunskih rezultata, svoj djeci u život može donijeti brojne benefite, a najveći i najskuplji je - zdravlje.

Marija Vuković
Marija Vukovićfoto: COK

“Kada je riječ o tehnologijama, imamo sreću da živimo u doba njenog procvata, ali kao i u svemu, moramo pronaći mjeru. Takođe, to važi i za način na koji se hranimo. Edukacija o važnosti zdrave ishrane i sporta trebalo bi da bude imperativ, a rješenje zahtijeva udružen angažman svih u društvu”, saopštila je Vuković.

U kompaniji One ističu da je protekla decenija označila uzbudljiv napredak tehnologije, koja je u naše živote donijela i brojne benefite. Svijet bez ovih dostignuća danas je nezamisliv, posebno ako govorimo o djeci i mladima. Njihova budućnost ipak, naglašavaju u ovoj kompaniji, mora obilovati mogućnostima kada je riječ o sportu.

“Naša kompanija vjeruje u tehnološki napredak, ali i u značaj fizičke aktivnosti. Posvećeni smo dobrobiti naših zaposlenih koje ohrabrujemo i podržavamo kada je riječ o bavljenju sportom. Zajedno sa Crnogorskim olimpijskim komitetom djeci iz tri škole u našoj zemlji uskoro ćemo omogućiti da treniraju sa olimpijcima. Ipak, to će biti sa novom opremom za časove fizičkog vaspitanja koju im darujemo već na početku školske godine”, rekla je Biljana Radusinović, direktorka Ljudskih resursa u kompaniji One.

COK
foto: COK

“Krucijalno je ovaj problem detektovati u ranijoj životnoj dobi. Veliku ulogu imaju roditelji, ali istovremeno, svi u društvu imamo obavezu da učinimo sve što je potrebno. Vjerujemo da ono što ne smije izostati jeste sistemski pristup ovom problemu koji će ponuditi konkretna rješenja”, rekao je nekadašnji zlatni olimpijac Igor Vušurović.

One, COK
foto: One

Gojaznost kod djece, slažu se svi učesnici ove inicijative, predstavlja faktor rizika za mnoga fizička oboljenja, ali i emocionalnu bol. Zbog toga, problem koji u svijetu poprima epidemijske razmjere, kažu, moramo shvatiti ozbiljno i pomoći djeci i mladima da otkriju sport.

Zato poručuju - “Uči, saznaj i pokreni se”.