Jakšić Stojanović: Vojinović urušava obrazovni sistem i koristi ga u predizborne svrhe

U Pokretu Evropa sad očekuju ostavku ministra prosvjete

3055 pregleda 4 komentar(a)
Anđela Jakšić Stojanović, Foto: PES
Anđela Jakšić Stojanović, Foto: PES

Članica Predsjedništva Pokreta Evropa sad Anđela Jakšić Stojanović ocijenila je da ministar prosvjete Miomir Vojinović "pravi cirkus" od obrazovnog sistema Crne Gore.

Optužila ga je, između ostalog, da urušava obrazovni sistem, da ga koristi u predizborne svrhe i rekla da očekuje ostavku ministra.

"Pozivamo Ministarstvo prosvjete i aktuelnog ministra da poštuju zakone ove države i da nam ne vrijeđaju inteligenciju saopštenjima bez ikakvog pravnog utemeljenja, koja su, uz to, vrlo diskutabilna sa stanovišta morala i etike. Svima je jasno da samo u 'zemlji čuda' inovativni model zapošljavanja visokoškolaca može da predloži i srednjoškolac, aktuelni potpredsjednik Vlade, gospodin Vladimir Joković. Za njim u stopu ide, po onoj narodnoj 'Gdje ja stadoh, ti produži', ministar prosvjete i njegov partijski kolega gospodin Vojinović, praveći cirkus od obrazovnog sistema Crne Gore", saopštila je funkcionerka PES-a.

Pozvala je Vojinovića i ministarstvo prosvjete da "prestanu da potcjenjuju i obmanjuju javnost".

"Šta god to značilo, poručujete u saopštenju da ćete 'preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi se zaštitio interes učenika i ispoštovao postignuti dogovor ministra prosvjete i roditelja na način da nijedan učenik ne bude oštećen'?! Pozivamo aktuelnog ministra i resorno ministarstvo da prestanu da potcjenjuju i obmanjuju javnost, prebacujući sopstvenu odgovornost na druge", dodaje se u saopštenju.

Jakšić Stojanović ih je pozvala i da građanima, povodom maturskog ispita iz Crnogorsko-srpsko, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti, odgovore:

"Navedite imenom i prezimenom ko je odgovorao za ovaj propust kojim se ozbiljno urušava obrazovni sistem. U kojim školama se masovno prepisivalo? Kako su pojedini učenici unaprijed dobili testove i od koga? Ko su direktori i test administratori u tim školama?

"Na koji član i kojeg zakona ili pravilnika se Državna maturska komisija pozvala kada je uputila preporuku Ispitnom centru o ponovnom ocjenjivanju testova učenika, koji nijesu položili ispit iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost? Šta je ministar obećao roditeljima i da li su obećanja u skladu sa zakonskim propisima?

"Na koji način Odluka o preduzimanju mjera zaštite javnog interesa u JU Ispitni centar (donijeta na sjednici Vlade 5. juna 2023. godine) štiti javni interes? Da li crnogorska javnost može dobiti valjano obrazloženje zašto su smijenjeni direktorica i Upravni odbor JU Ispitni centar? Možete li pojasniti crnogorskoj javnosti ko je ovdje oštećen, kako je oštećen i ko je koga oštetio? Šta je zapravo interes učenika, ko i kako će ga zaštititi", navela je funkcionerka PES-a.

Poručila je da zakoni obavezuju ministra prosvjete podjednako kao i sve građane.

"Gospodine ministre, zloupotrijebili ste poziciju koja treba da bude primjer časti i morala! Vaši uskopartijski interesi su jasni, ali škola nije pojata i nemate pravo da urušavate obrazovni sistem i da ga koristite u predizborne svrhe! Zbog svega što ste uradili, najmanje što se očekuje jeste da podnesete ostavku i uputite izvinjenje časnim kolegama i svim učenicima, roditeljima i građanima Crne Gore. Vrijeme je da upravljanje ovim resorom preuzmu stručni i posvećeni ljudi koji će razumjeti njegov značaj za budućnost našeg društva i koji će se istinski zalagati za unapređenje kvaliteta obrazovnog procesa na svim nivoima. Pokret Evropa sad neće odustati od takvih vrijednosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: