Protest stanara Bloka V i Bloka VI: "Od gradnje hotela korist će jedino imati investitor"

"Ukoliko nadležni državni organi ne reaguju u roku od 15 dana stanari će u skladu sa zakonom organizovati nove proteste u drugačijoj formi i radikalizovati ih", kazao je Minić

18939 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Okupljeni stanari Bloka V i Bloka VI, Foto: Balša Rudović
Okupljeni stanari Bloka V i Bloka VI, Foto: Balša Rudović

Više desetina građana podgoričkih naselja Blok V i Blok VI protestovalo je večeras zbog najavljene gradnje hotela u tom dijelu Podgorice.

Jedan od stanara obližnje zgrade Pavle Đurović kazao je da žele da se bore protiv uzurpacije.

"Nekome je palo na pamet da se ovdje gradi hotel, odnosno za nas zgrada. To nam remeti u potpunosti način života. Ovo je miran kvart, urbanistički zaokružen. Na ovaj način se ovdje potencijalno pravi saobraćajno ozbiljan incident. Trebalo bi da se napravi hotel koji će od zgrade koja je iza njega napraviti podsjećanje na ono što se dogodilo u jednom drugom gradu... Gradnjom objekta bi se napravile samo hiljade nezadovoljnih stanovnika ovog dijela grada i mislim da to nama građanima, gradu i državi nije u interesu... Udovoljava se nekom investitoru, njegovom apetitu i rekao bih halapljivosti... Borićemo se svim pravnim sredstvima da spriječimo gradnju objekta...", rekao je Đurović.

Pavle Đurović
Pavle Đurovićfoto: Balša Rudović

Jedan od stanara tog dijela grada Petar Minić je kazao da nema svrhe ni smisla graditi takav objekat na ovom mjestu ne samo zbog urbanističkog haosa koji je, kako je dodao, investitor zgrade izazvao zatvarajući podzemnu garažu koja dan danas stoji takva, nego i zbog toga što se ugrožava bezbjednost saobraćaja.

Petar Minić
Petar Minićfoto: Balša Rudović

"Investitoru je suprotno zakonu dozvoljeno da se pomjeraju građevinske linije, koje ni u kom slučaju nije dozvoljeno pomjerati... Očekujemo od nadležnih državnih organa da što prije odgovore. O ovome su obaviješteni i nadležno ministarstvo i Glavni grad Podgorica... Građani očekuju da se što prije zaustavi gradnja i bilo kakva pomisao na gradnju. Nikakav odgovor institucija nije došao do sada", kazao je Minić.

On je dodao da je paradoksalno to što urbanističko tehnički uslovi nisu tretirali činjenicu da na ovoj lokaciji postoji kružni tok, već su, kazao je, uzeli prethodno stanje koje je postojalo prije 10 ili 15 godina...

"Podizanje objekta na ovako maloj zelenoj površini, koja je rijetka u Bloku V, predstavljaće urbanistički haos koji najmanje očekujemo da se može desiti u ovom dijelu grada. Mislim da ovaj dio grada i ovu zelenu površinu treba da sačuvamo u potpunosti", rekao je Minić.

Ukoliko nadležni državni organi, dodao je on, ne reaguju u roku od 15 dana stanari će u skladu sa zakonom organizovati nove proteste u drugačijoj formi i "radikalizovati ih, u skladu sa zakonom".

Dragica Peković, jedna od stanara, rekla je novinarima da su saznali da da je planirana izgradnja četiri sprata...

Dragica Peković
Dragica Pekovićfoto: Balša Rudović

"Ne znam kome, osim investitoru, odgovara da se gradi hotel. Pokrenuli smo inspekcijske i administrativne i upravne postupke protiv rješenja koje je investitor dobio...

Investitor hotela je, kako su kazali stanari, Šajo grupa.

Površina na kojoj je planirana izgradnja hotela
Površina na kojoj je planirana izgradnja hotelafoto: Balša Rudović

Bonus video: