Ekonomski fakultet duže od mjesec ne dobija rješenje o akreditaciji studijskog programa Ekonomija na engleskom jeziku

Postupak akreditacije kasni jer nadležna Agencija nema direktora. Iz Ministarstva prosvjete obećavaju da će na sjednici Vlade krajem sedmice imenovati nasljednika Gorana Danilovića

18379 pregleda 3 komentar(a)
Proceduru završili, čekaju potpis: Ekonomski fakultet UCG, Foto: Boris Pejović
Proceduru završili, čekaju potpis: Ekonomski fakultet UCG, Foto: Boris Pejović

Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore (UCG) duže od mjesec ne dobija rješenje o akreditaciji studijskog programa Ekonomija na engleskom jeziku, jer dokument nema ko da potpiše, saznaju “Vijesti”.

Vršiocu dužnosti direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Goranu Daniloviću istekao je mandat, pa su u upravi Ekonomskog fakulteta zabrinuti da li će postupak biti završen do raspisivanja konkursa za upis brucoša na UCG.

Iz Ministarstva prosvjete obećavaju da će na sjednici Vlade krajem sedmice biti imenovan direktor Agencije, nakon čega će biti okončan postupak akreditacije novog studijskog programa.

Ekonomski fakultet je, tvrde iz te univerzitetske jedinice, prošao svu proceduru do akreditacije programa.

“Nakon što je materijal za akreditaciju programa usvojen na Vijeću Ekonomskog fakulteta i Senatu UCG, u januaru 2023. je upućen Agenciji za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja. Agencija je odmah formirala komisiju eksperata i nakon analize dostavljene dokumentacije i radne posjete komisije, 30. maja dobili smo pozitivan izvještaj Komisije da se odobri akreditacija programa na engleskom jeziku. Od tada do danas nismo dobili rješenje o akreditaciji programa na engleskom jeziku, jer se više od mjesec čeka imenovanje direktora Agencije, koji treba da potpiše rješenje”, kazali su “Vijestima” iz uprave Ekonomskog fakulteta.

Napominju da program treba da prođe i proces lincenciranja (dobijanja dozvole za rad), ali i da bude ponuđen studentima u prvom upisnom roku.

“Uprkos blagovremenom završetku svih procedura od strane Univerziteta Crne Gore, Ekonomskog fakulteta kao i Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, kao i ispunjavanju svih uslova za dobijanje akreditacije, nismo u mogućnosti da nastavimo proceduru licenciranja programa na engleskom jeziku, uprkos tome što će konkurs za upis na fakultete biti raspisan uskoro”, ističu iz te univerzitetske jedinice.

Iz Ministarstva prosvjete kažu da je program u postupku akreditacije, nakon čega slijedi postupak licenciranja, koji sprovodi taj resor.

“Očekujemo da će tokom ove sedmice na sjednici Vlade biti imenovan direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, nakon čega će se okončati postupak akreditacije. Studijski program na engleskom jeziku će upisivati studente već od početka studijske 2023/24. godine”, obećavaju iz Ministarstva prosvjete, kojim rukovodi Miomir Vojinović.

Academic program in Business and Economics (MONTEB) novi je studijski program na Ekonomskom fakultetu, za koji je predviđeno da u studijskoj 2023/24. godini upiše prvu generaciju od 120 studenata.

Oni će pohađati nastavu i polagati ispite na engleskom jeziku.

“To je prvi od 105 programa osnovnih studija na Univerzitetu Crne Gore koji će se izvoditi na engleskom jeziku, a u planu je i akreditacija programa master studija na engleskom jeziku. Realizacija ovog studijskog programa predstavlja veoma važan korak ka ispunjenju održivih ciljeva u okviru Strategije internacionalizacije Univerziteta Crne Gore za period od 2021. do 2026. godine. Takođe je važan preduslov za povećanje međunarodne vidljivosti i prepoznatljivosti Ekonomskog fakulteta, zatim UCG, pa samim tim i Crne Gore kao zemlje sa kompetentnim institucijama u oblasti visokog obrazovanja i globalnom istraživačkom prostoru”, pojasnili su iz uprave Ekonomskog fakulteta.

Studijski program MONTEB studentima će, kako ističu, pružiti širok spektar potrebnih znanja i vještina iz oblasti ekonomije i poslovanja potrebnih domaćem i međunarodnom tržištu rada.

“…I omogućiti im da steknu praktične vještine ekonomske i poslovne analize, uz razvijanje upotrebe engleskog jezika na poslovnom nivou. Predavači koji će biti angažovani na ovom programu su profesori Ekonomskog fakulteta, kao i gostujući predavači sa partnerskih institucija kojih je više od 70 širom svijeta. Program na engleskom jeziku mogu upisati srednjoškolci iz svih srednjih škola u Crnoj Gori, dok strani državljani koji se odluče za ovaj program imaju iste uslove studiranja i ista prava koja važe za studente sa prebivalištem u Crnoj Gori”, zaključili su.

Bonus video: