Obnova zgrade CANU i gradnja još jedne

Nova zgrada pored stare zgrade CANU imaće umjetničke galerije
176 pregleda 0 komentar(a)
CANU, Foto: Luka Zeković
CANU, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.09.2017. 16:44h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje objekta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Prijave na gonkurs traju do 23. septembra, a idejna rješenja se dostavljaju do trećeg novembra.

''Potrebno je adaptirati i rekonstruisati postojeći objekat Akademije, a planira se i izgradnja novog objekta. Konkursna rješenja treba da daju odgovor i na tretman postojećeg objekta i da sagledaju mogućnost formiranja jedinstvene funkcionalne cjeline postojećeg i novoplaniranog objekta”, navodi se u konkursu.

Navedena lokacija se nalazi na južoj padini Gorice. Ograničena je Stadionom malih sportova sa sjeverozapadne strane, sa zapadne dvospratnim stambenim zgradama u Beogradskoj ulici. Sa istočne stane je naselje Gorica C, a pristup od Ulice Rista Stijovića koja se priključuje na Bulevar Ivana Crnojevića povezuje lokaciju sa centrom grada.

“Dio lokacije sjeverno od ograde, prema parku vile 'Gorica' nije planiran za intervencije. Predmet konkursa obuhvata uređenje terena što treba da doprinese ukupnom ambijetalnom izgledu prostora, i to u cilju dobijanja jedinstvenog uređenog prostora i formiranja kompleksa'', piše u dokumentu.

Novi objekat predviđa spratnost: suteren, prizemlje i jedan sprat, a postojeći, planiran za rekonstrukciju ne raspolaže suterenom. Objekti treba da se sastoje od četiri cjeline.

“Prilikom projektovanja prve cjeline novog objekta, potrebno je predvidjeti veće visine plafona za galerijske prostore (oko 4 metra), a suterenske prostore prilagoditi za potrebe depoa gdje se skladište skulpture, slike i knjige. Uvesti prirodno osvjetljenje u suterenske prostore objekta. Hol objekta projektovati kao reprezentativni i multifunkcionalni dio objekta”, ističe se u konkursu.

Novi objekat treba biti izgrađen od savremenih, trajnih i kvalitetnih materijala. Pristup je predviđen da bude iz Beogradske i Ulice Rista Stijovića, a neophodno ga je prilagoditi za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom kroz pristupne rampe i drugi sadržaj.

Radovi se predaju anonimno, pod šifrom koju sam aplikant podnese. Rezultati konkursa i pristgli radovi biće objavljeni na web stranicama www.mrt.gov.me i www.arhitektura.mrt.gov.me. Završni izvještaj će biti dostavljen svim učesnicima elektronskim putem.

Predsjednica žirija je dipl. ing. arh. urb. mr Jadranka Popović, arhitektica Lela Redžepagić, predstavnica MORT-a pejzažna arhitektica mr Željka Čurović, redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akademik Dragan Radonjić i redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akademik Pavle Pejović. Ukupan konkursni fond iznosi 40 hiljada eura sa uračunatim PDV-om. Za nagradni fond je izdvojeno 25.500 eura od kojih je za prvu nagradu opredijeljeno 15 hiljada, za drugu 5.500 i za treću nagradu 3.500 eura. Učesnici se do 23. septembra prijavljuju na email marko.batricevic@mrt.gov.me. Pitanja u vezi sa za konkurs se upućuju na prethodni email i zoja.lekovic@mrt.gov.me do 29. septembra, a odgovori se dobijaju do sedmog oktobra. Rok za predaju radova je treći novembar u 14 časova, a rezultati će se znati 15. novembra.

Bonus video: