Deponija na obali Tare nelegalna četiri decenije

Sa državnih adresa nema najava da će se mjesto na kojem se odlaže otpad uskoro mijenjati. U Kolašinu čak ne postoji ni precizno mjerenje proizvedene količine otpada. Ogroman problem i deponija u Bakovićima

7132 pregleda 1 komentar(a)
Deponija u Bakovićima, Foto: Dragana Šćepanović
Deponija u Bakovićima, Foto: Dragana Šćepanović

Sanacija nelegalne deponije na obali Tare je počela prije nekoliko dana, ali sa državnih adresa nema najava da će se mjesto na kojem se u Kolašinu odlaže komunalni otpad uskoro mijenjati.

Deponija je “privremena” čak skoro 40 godina i na obali je Plašnice, u neposrednoj blizini rijeke Tare. Konkretnih i detaljnih preporuka za rješavanje tog problema nema ni u Nacrtu Prostorno-urbanističkog plana (PUP), koji je trenutno na javnoj raspravi. U Kolašinu čak ne postoji ni precizno mjerenje proizvedene količine otpada.

Prema podacima iz Nacrta PUP-a, organizovano sakupljanje otpada obavlja se na 80 odsto teritorije urbanog područja Kolašina. Sa užeg gradskog područja u obimu od oko 98 odsto, dok je u prigradskim urbanim naseljima taj procenat niži i iznosi oko 47 odsto.

“Razlog nižeg nivoa usluga sakupljanja otpada u prigradskim naseljima leži u činjenici loše putne infrastrukture, nedovoljnom broju kontejnera. Takođe, i u nedovoljnom i neadekvatnom broju transportnih sredstava kojim raspolaže Komunalno preduzeće… Preciznih podataka o količini otpada koji se sakupi na području opštine Kolašin nema, s obzirom na to da nije uveden sistem mjerenja, te je tako u Master planu za upravljanje otpadom na republičkom nivou za sjeverni region usvojen kriterijum o količini stvorenog otpada od 0,6 kilograma po stanovniku dnevno”, piše u tom dokumentu.

Prema tim kriterijumima, navodno se proizvede oko 2.300 tona otpada godišnje, a prema podacima komunalnog preduzeća sakupi se oko 1.700 tona godišnje.

Kolašin trenutno nema ni Lokalni plan upravljanja komunalnim otpadom, a stari je istekao prije tri godine. Kako objašnjavaju u Sekreretarijatu za zaštitu životne sredine, izrada novog lokalnog plana mora da sačeka državni, koji još nije završen. Tvrde da lokalni dokument treba da bude usklađen sa državnim, pa ga je nemoguće uraditi prije toga.

“Opština Kolašin je izradila Nacrt lokalnog plana upravljanja čvrstim otpadom koji treba da bude usvojen u lokalnom parlamentu. Još nije prisutno selektivno odlaganje otpada jer ne postoji potrebna infrastruktura, kao ni izgrađena svijest stanovništva”, konstatovano je, međutim, u Nacrtu PUP-a.

Građevinski otpad, za čije količine takođe ne postoje ni približno precizni podaci, odlaže se na posebnom dijelu privremenog odlagališta u Bakovićima. U Nacrtu PUP-a piše da su te količine te vrste otpada “sve veće”.

Kako je nedavno “Vijestima” kazao direktor Komunalnog Dušan Simović, deponija u Bakovićima je “na listi prioriteta, kako bismo sagledali moguće modalitete rješavanja tog višedecenijskog pitanja”. On je podsjetio da je rješavanje tog problema, većim dijelom, nadležnost sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Dušan Simović
Dušan Simovićfoto: Privatna arhiva

Iz Komunalnog preduzeća, međutim, do sada nije saopšteno zbog čega u Kolašinu nikad nije profunkcionisalo reciklažno dvorište i transfer stanica u Bakovićima, najavljeni još prije pet godina kao poslovi koji samo što nijesu započeti.

Deponija u Bakovićima godinama je bila ogroman problem mještanima okolnih sela, zbog više požara na tom dijelu. Kako nezvanično kažu u lokalnoj upravi, rješenja za privremenu deponuju u Bakovićima, ukazaće se tek, kako je planirano, kad bude postojala regionalna za cijeli sjever. Do tada privremeno odlagalište nastavlja da funkcioniše na isti način, kao i minule četiri decenije.

Sanacija deponije pored Tare, kako je saopšteno iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU), počela je prije pet dana.

Iz Ministarstva su najavili da će na tom prostoru biti uređene “zelene oaze”. Za realizaciju projekta sanacije neuređenog odlagališta Zakršnica – Mojkovac, koji je sproveden u okviru projekta “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje” urađen je glavni projekat i elaborat procjene uticaja na životnu sredinu, na koji je Agencija za zaštitu životne sredine dala saglasnost. Vrijednost projekta iznosi oko 3,5 miliona eura, a rok za realizaciju se očekuje u narednih godinu i po, saopštili su iz MEPPU.

Bonus video: