Crveni krst obilježio Svjetski dan izbjeglica

Događaj, organizovan u Njegoševom parku, bio posvećen djeci koja su utočište pronašla u Crnoj Gori i djeci iz Crne Gore koja su sada njihovi prijatelji i domaćini

5773 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Crveni krst Crne Gore
Foto: Crveni krst Crne Gore

Crveni krst Crne Gore je u Njegoševom parku u Podgorici uz finansijsku pomoć Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR upriličio događaj povodom Svjetskog dana izbjeglica.

Događaj je posvećen djeci koja su utočište pronašla u Crnoj Gori i djeci iz Crne Gore koja su sada njihovi prijatelji i domaćini.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak istakla je važnost osnaživanja svih lica koja su iz različitih razloga bila primorana da napuste svoje domove, kao i primjenu pristupa zasnovanog na uslugama prilagođenim potrebama korisnika.

Dubak je podsjetila da Crveni krst Crne Gore od svog nastanka 1875. godine pomaže izbjeglicama i pruža im podršku od njihovog dolaska u zemlju, a da je zaštita djece, kojoj je bilo posvećeno današnje obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica, prioritet za sve.

Svjetski dan izbjeglica
foto: Crveni krst Crne Gore

Izbjeglica iz Ukrajine, Olha Batashan, zahvalila se na gostoprimstvu i toplini koja je nju i njenu porodicu dočekala, kao i Crvenom krstu Crne Gore na podršci u procesu prilagođavanja novom društvu i savladavanju svakodnevnih izazova.

Bonus video: