Ministarstvo javne uprave: Uskoro onlajn upis brucoša

“Važan preduslov za digitalno potpisivanje ugovora o studiranju je aktiviranje lične karte, pa stoga još jednom apelujemo na buduće studente da to urade, kao pripremu za predstojeći upis", rekli su iz MJU

3070 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo javne uprave (MJU) najavilo je da će uskoro biti raspisan konkurs za elektronski upis u prvu godinu studija, u 2023/24 godini koji će svim sudentima sa Univerziteta Crne Gore omogućiti cjelovitu onlajn uslugu.

Kako je saopšteno iz MJU, elektronska usluga podrazumijeva mogućnost onlajn upisa putem sajta, praćenje elektronske rang liste u svakom trenutku, te opciju digitalnog potpisivanja ugovora sa odabranim fakultetom.

“Važan preduslov za digitalno potpisivanje ugovora o studiranju je aktiviranje lične karte, pa stoga još jednom apelujemo na buduće studente da to urade, kao pripremu za predstojeći upis", rekli su iz MJU.

Kako se dodaje, da su elektronske usluge izbor većine građana pokazuje i činjenica da je u proteklih petnaest dana 81,5 odsto djece upisano u predškolske ustanove preko portala upisi.edu.me.

Iz MJU su rekli da digitalne usluge po mjeri građana predstavljaju budućnost javne administracije.

"Jer omogućavaju obavljanje obaveza na brz, jednostavan i efikasan način, dostupne su uvijek i svuda, a garantuju potpunu bezbjednost i zaštitu ličnih podataka”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da projekat "E-usluge i digitalna infrastruktura kao mjera odgovora na COVID 19" MJU realizuje u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Iz MJU su najavili da će građanima uskoro biti dostupne nove e-usluge, kao i sistem za elektronsko plaćanje administrativnih taksi, koji će omogućiti online plaćanje administrativnih obaveza.

Navodi se da će sistem za elektronsko plaćanje osigurati uštedu vremena, ali i novca - imajući u vidu da je isti implementiran u saradnji sa Centralnom bankom Crne Gore, i da banke prilikom uplata administrativnih taksi neće naplaćivati provizije.

"Zahvaljujući sistemu, građani će u svakom trenutku imati pristup evidenciji izvršenih uplata, dok će državni službenici imati mogućnost da kontrolišu iste, kako bi se smanjio prostor za potencijalne zloupotrebe", kazali su iz MJU.

Oni su pozvali građane da prate zvaničan sajt i naloge na društvenim mrežama MJU, gdje blagovremeno obavještavaju građane o svim relevantnim aktivnostima, kako bi bili u toku sa svim novostima u segmentu digitalizacije usluga.

Bonus video: