Kotor čistiji, a mačke site

Kotorska turistička organizacija postavila automat za reciklažu, koji isporučuje granule u zamjenu za iskorišćene flašice vode i soka

17472 pregleda 1100 reakcija 9 komentar(a)
Prvi reciklomat postavljen kod crkve Blažene Ozane, Foto: TO Kotor
Prvi reciklomat postavljen kod crkve Blažene Ozane, Foto: TO Kotor

Kotorske mačke, kao simbol grada, dobile su lokaciju na kojoj mogu naći sigurnu hranu, a takvih će, kažu iz Turističke organizacije Kotora, biti još. U parkiću kod crkve Blažene Ozane, na lokaciji kod “mačjeg grada”, kako ga nazivaju mještani, prije nekoliko dana postavljen je automat za reciklažu koji, nakon što korisnik ostavi iskorišćenu ambalažu, isporučuje porciju hrane za mačke.

“Inicijativa je pokrenuta 2018. godine, nakon obilaska našeg bratskog grada Gaziantepa u Turskoj, u kojoj su ovakvi uređaji kao i tzv. gradovi mačaka sa kućicama, igralištima i hranilicama uobičajen sadržaj. Promjena vlasti u Kotoru, kovid, oporavak i stabilizovanje finansija rezultirali su da sa realizacijom ovog projekta započnemo tek sad”, rekli su “Vijestima” iz TO Kotor.

Direktor TO Jovan Ristić kazao je da je plan da iste automate postave na više lokacija, a da je prva, kod crkve Blažene Ozane, bila logičan izbor, jer tu već decenijama postoje kućice, ali i ljudi koji se o njima volonterski brinu.

“Nastavićemo sa postavljanjem tipskih kućica i uređaja u Dobroti i Škaljarima, i samo kućica na još par lokacija u Starom gradu. Ukoliko bude bilo potrebe, akciju ćemo nastaviti i u drugim djelovima naše opštine”, kazao je on “Vijestima”.

Automat kod “mačjeg grada” funkcioniše na principu ubacivanja plastične ambalaže, recimo flašica od vode i sokova. Za jednu dozu hrane od 35 grama, potrebne su dvije prazne plastične boce ili limenke.

Dvije prazne plastične boce ili limenke za dozu hrane
Dvije prazne plastične boce ili limenke za dozu hranefoto: TO Kotor

Prvu količnu hrane, kako su saopštili iz TO Kotor, obezbijedila je prodavnica za kućne ljubimce “Zooland”. Ristić je pojasnio da će o tome da automati uvijek budu napunjeni hranom, u prvoj fazi, brinuti TO Kotor, ali da očekuju i da se u te aktivnosti vrlo brzo uključe volonteri.

Iz TO Kotor sugrađane i goste mole da mačke hrane hranom namijenjenom njima i da izbjegavaju da im daju hranu za ljudsku upotrebu.

“Kada se posuda u aparatu napuni hranu možete prebaciti u činije ispred kućica ili jednostavno ostaviti u aparatu”, zamolili su korisnike, uz apel i da čuvaju i pravilno koriste opremu.

Automat će, kako je “Vijestima” rekao Ristić, prazniti zaposleni kotorskog Komunalnog preduzeća, koji sadržaj nose u reciklažno dvorište na odlaganje.

“Prikupljena ambalaža se odlaže na reciklažnom dvorištu Komunalnog preduzeća, a potom ide na reciklažu sa ostalim prikupljenim otpadom koji je pogodan za istu”, pojasnio je on.

Direktor kotorske Turističke organizacije rekao je i da su već vidljivi prvi rezultati akcije.

“Prvi rezultati su vidljivi, i akcija je imala veliki publicitet, turisti, ali i domaće stanoviništvo već uveliko koriste reciklomat, a mačke su se već privikle, jer se uređaj nalazi u neposrednoj blizini njihovih kućica”, kazao je on.

Na pitanje za savjet drugim lokalnim upravama, ukoliko žele da učine isto na svojoj teritoriji, rekao je da je potrebna dobra volja, lokacija i novac, ali i da nije u pitanju mnogo novca.

“Nadam se da će ovakve akcije privući i društveno odgovorne kompanije i pojedince, kao što je bio slučaj kod nas, i da će i to dodatno olakšati realizaciju”, kazao je on.

U Boku stigle s brodovima

Kotor se često nalazi na popisima najboljih gradova za putnike koji vole mačke. Kaže se da su se mačke prvi put pojavile u Crnoj Gori davno, kada su mornari doveli svoje brodove u luku, piše na vebsajtu organizacije “Kotor Kitties”.

“Kotor Kitties” je partnerstvo volonterskih organizacija, koje su posvećene smanjenju patnje crnogorskih gradskih životinja kroz program sterilizacije.

“Ciljani i kontinuirani program sterilizacije i kastracije je najefikasniji način rješavanja populacija mačaka i pasa koje su premašile sposobnost lokalne zajednice da se pravilno brine o njima”, poručuju. Od 2018. do danas, kroz taj program sterilisano je 9.327 mačaka.

Bonus video: