Članovi UBNOR-a i antifašista Nikšić položili cvijeće na spomenik na Kapinom Polju

Sonja Nikčević, članica predsjedništva UBNOR-a i antifašista Nikšić, podsjetila je na imena 25 stradalih boraxa NOR&a, kao u da je istog dana u Beranama strijeljano još 19 interniraca iz nikšićke opštine

7845 pregleda 4 komentar(a)
Članovi UBNOR-a i antifašista Nikšića položili su cvijeće na spomenik na Kapinom Polju, Foto: UBNOR i antifašisti Nikšića
Članovi UBNOR-a i antifašista Nikšića položili su cvijeće na spomenik na Kapinom Polju, Foto: UBNOR i antifašisti Nikšića

Članovi UBNOR-a i antifašista Nikšića položili su cvijeće na spomenik na Kapinom Polju, kod Nikšića, gdje su italijanski fašisti na današnji dan prije 80 godina strijeljali 25 boraca NOR-a i rodoljuva.

"Osamdeset je godina od kada je nedaleko odavde italijanski okupator u saradnji sa četnicima strijeljao 25-oricu rodoljuba i partizana sveteći se za sve neuspjele ofanzive kojima je želio da uništi partizanski oslobodilački pokret koji je na njihovu žalost svakim danom bivao sve masovniji i organizovaniji...Poslije 78 godina od kraja rata, fašizam ponovo oživljava, ali sada perfidnije i ne manje opasno nego tada, a njihovi ratni saveznici- četnici dižu glave i skrnave spomenike partizanskim vitezovima, rehabilituju se četnički zlikovci i veličaju izdajnici NOR-a i antifašizma, širi se mržnja prema državi i svim crnogorskim simbolima, a nadležne institucije ili ne reaguju ili mlako osude ovakvo ponašanje. Pitam se samo dokle? Do kog kamena, do kog spomenika, do kog nacionalnog simbola i do kog Crnogorca. Sa ovog mjesta poručimo im da se manu zlih nauma i sluganstva tuđim interesima dok su još na vrijeme jer nit im je prošlo tada niti će sada", poručio je predsjednik nikšićkog UBNOR-a Slobodan Bato Mirjačić.

Sonja Nikčević, članica predsjedništva UBNOR-a i antifašista Nikšić, podsjetila je na imena 25 stradalih boraxa NOR&a, kao u da je istog dana u Beranama strijeljano još 19 interniraca iz nikšićke opštine.

Položeno cvijeće na spomenik na Kapinom polju
Položeno cvijeće na spomenik na Kapinom poljufoto: UBNOR i antifašisti Nikšića

"Već osam decenija čuvamo uspomenu na žrtvu koju su ovi hrabri ljudi položili na oltar svoje domovine. Spomenik koji asocira na buktinju, na kojem su upisana imena palih boraca djelo je našeg poznatog arhitekte, Nikšićanina Slobodana Vukajlovića. Buktinju čine pet stubova, koji asociraju na grupe od po pet povezanih, pa strijeljanih boraca. Spomenik stoji ovdje i opominje da buktinja nije ugašena, da njihovi svijetli primjeri borbe za slobodu neće umrijeti. Plamen slobode koji su zapalili svojom neustrašivom borbom u opštenarodnom ustanku 13. jula pronosili su kroz sve bitke i bojeve borci za slobodu Crne Gore. Tu visoko uzdignutu baklju slobode neprijatelji na ovim prostorima nijesu ugasili bez obzira na stradanja koja su za sobom nemilice ostavljali. Slobodarski duh utkan je u gene, naslijeđen od predaka i kao luča obasjava. Sjećanjem na slavne trenutke naše istorije, na djela i likove boraca pred čijim sjenima se poklanjamo, iskazujemo odnos prema svojoj prošlosti, svojim precima, ali i prema budućnosti i potomcima", kazala je Nikčević.

Poručila je da zkoliko ne čuvamo uspomenu na "sve svijetle trenutke naše istorije, na žrtve koje su naši preci podnijeli da bi gradili našu slobodnu budućnost, ostavljamo prostor da se sve relativizuje i preda zaboravu, da se pokušaju izjednačiti uloge onoga koji napada i onoga koji se brani". "Sloboda je najsvetlija zvijezda vodilja koja je kroz antifašističku borbu izvojevana. Sloboda i slobodan čovjek sveopšti su ideali čovječanstva, a demoni fašizma prijete nekim novim oblicima i u današnjem vremenu da je ugase", kazala je Nikčević.

Polaganje cvijeća
Polaganje cvijećafoto: UBNOR i antifašisti Nikšića

Prema njenim riječima, treba biti svjestan da u svakom društvu pa i u našem postoji, kako je kazala, organizovanih pokreta i pojedinaca koji žele fašizaciju društva i stvaranja atmosfere mržnje prema drugima.

"Na pojavu svih oblika fašizma mora se reagovati, opominjati, vaspitavati mlade da poštujući svoju prošlost i cijeneći žrtve svojih predaka znaju da grade svoju slobodnu budućnost. Neka ih inspiriše prkosni osmijeh Ljuba Čupića", poručila je i dodala budimo ujedinjeni oko ideje antifašizma, ne dozvolimo da mračne sile nadvladaju sunce slobode, jer time ćemo najbolje odati dužnu poštu i ovim palim borcima.

Bonus video: