CEDIS i CGES potrošili 30.000 na reprezentacije: Kad struja sprži jagnjetinu i šljivu

Za 17 mjeseci 22 osobe sa službenom biznis karticom u CEDIS-u potrošile 15.448. U istom periodu, dvije osobe iz CGES-a na plaćanje jela i pića dale 14.418 eura

41999 pregleda 568 reakcija 124 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Gotovo 30.000 eura potrošili su na hranu i piće čelnici dvaju državnih elektroenergetskih preduzeća za godinu i pet mjeseci.

To je učinjeno preko biznis kartica Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), a koje su u rukama malobrojnih rukovodilaca.

Za 17 mjeseci, 22 osobe koje imaju službenu biznis karticu u CEDIS-u, potrošile su 15.448, dok su u istom periodu dvije osobe iz CGES imale transakcije u iznosu 14.418 eura na ime troškova reprezentacije.

“Vijestima” su to zvanično odgovorile dvije ćerke firme crnogorske Elektroprivrede.

CEDIS ima 1.623 zaposlena, a CGES 316.

Jagnjetina ispod sača, 52 kilograma popeka, stara sokolova šljiva...

Prema podacima do kojih su došle "Vijesti" koristeći servis za slobodan pristup informacijama Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), na troškove reprezentacije koji su plaćani virmanski, CEDIS-u su tokom prošle godine ispostavljene fakture u vrijednosti od skoro 6.500 eura. Ta cifra se, prema dokumentaciji, odnosi na troškove u restoranima u Podgorici Nikšiću.

Nešto više od 4.000 eura troškovi su nabavke kafe, sokova, čaja i flaširane vode za bife u sjedištu firme u Podgorici.

Prema dokumentima, makar jednom mjesečno, čelnici CEDIS-a ručali su u jednom nikšićkom hotelu, a narudžbe su uglavnom iste.

Jagnjetina i teletina ispod sača, kastradina, popeci, lignje, stara sokolova šljiva ponavljaju se od mjeseca do mjeseca.

Nešto više od 4.000 eura troškovi su nabavke kafe, sokova, čaja i flaširane vode za bife u sjedištu firme u Podgorici

Plaćano je potpisom, odnosno virmanski, a fakturisano kompaniji. Računi u tom hotelu kretali su se od tridesetak pa do preko 100 eura u zavisnosti od porudžbina i količina.

Za hranu i piće u dva navrata u restoranu Planataža u Podgorici utošeno je preko 600 eura.

U januaru prošle godine jedan podgorički restoran fakturisao je CEDIS-u račun od gotovo 2.000 eura. Fakturisano je, između ostalog, 52 kilograma popeka, 27 porcija teletine i 15 jagnjetine ispod sača, 22 porcije miješanog mesa, 32 bašta salate za dvije osobe... Zanimljivo je da je tog dana fakturisano tek 12 pića - četiri stare sokolove šljive, dvije flaširane vode, limunada, kafa i četiri soka.

Krajem juna prošle godine, u drugom podgoričkom restoranu plaćen je ceh od 324 eura. Isti restoran fakturisao je i račun od 972 eura iz septembra.

Sudeći prema datumu, CEDIS je imao kompanijsku proslavu odlaska 2022. krajem decembra, a podgorički restoran fakturisao je račun od 1.545 eura, od čega se nešto preko 900 eura odnosi na hranu i to za 51 osobu.

Iz CEDIS-a su “Vijestima” odgovorili da je potrošnja po biznis karticama za prošlu godinu iznosila 12.691,18 eura, a da pravo na taj kompanijski benefit imaju 22 osobe.

22 čelnika CEDIS-a, a dva CGES-a imaju službenu biznis karticu za troškove reprezentacije

“Kada je u pitanju prethodna godina, potrošnja je iznosila 12.691,18 eura, dok je za prvih pet mjeseci tekuće godine potrošnja po biznis karticama iznosila 2.757,34 eura. Pored izvršnog direktora i predsjednika Odbora direktora, biznis kartice imaju dva direktora direkcija, rukovodioci sektora, kao i tri šefa centara u sklopu naše kompanije”, odgovorili su “Vijestima” iz CEDIS-a, na čijem je čelu Vladimir Čađenović.

Vladimir Čađenović
foto: CEDIS

Upitani da li ima zaposlenih koji nemaju biznis karticu, ali mogu potpisati račun za uslugu, koja će kasnije biti fakturisana kompaniji, iz CEDIS-a odgovaraju da “samo osobe koje posjeduju biznis kartice mogu potpisati račun za uslugu određene reprezentacije”.

CEDIS je prošlu godinu bio u gubitku od 11,7 miliona eura.

Iz te kompanije “Vijestima” je ranije odgovoreno da je gubitak posljeica rasta cijena struje na berzi za pokriće tehničkih gubitaka. Tada su rekli da su, kroz nova zapošljavanja tokom 2022. (200 zaposlenih više u odnosu na 2021), smanjeni troškovi za angažovanje drugih firmi.

“Potpis” u CGES-u odobrava izvršni direktor

U Crnogorskom elektroprenosnom sistemu dvije osobe posjeduju biznis kartice.

“Plaćanja biznis karticom za period od 1. 1. 2022 - 31. 5. 2023. iznose 14.418,53 eura”, oodgovori li su iz CGES-a.

Preciziriaju da kartice duže predsjednik Odbora direktora Aleksandar Mijušković i izvršni direktor Ivan Asanović.

Na pitanje o reprezentacijama “na potpis”, koje se kasnije fakturišu kompaniju, iz CGES-a odgovaraju da “izvršni direktor odobrava koji zaposleni imaju pravo na reprezentaciju troškova i visinu istih, odlukom o raspoređivanju troškova poslovne reprezentacije”.

Asanović
Asanovićfoto: CGES

“Direktori sektora i na osnovu njihovih ovlašćenja, povremeno, ostali zaposleni, koji su pri korišćenju usluge poslovne reprezentacije dužni da se rukovode načelom ekonomičnosti i racionalnosti, a sve u skladu sa internom Procedurom planiranja, odobravanja i obračuna troškova reprezentacije”, odgovaraju iz CGES-a na pitanja koliko i ko su zaposleni koji imaju mogućnost potpisa računa za reprezentaciju, koji se kasnije fakturiše preduzeću.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je prošlu godinu sa neto dobiti od 21,4 miliona eura.

Predsjednik Odbora direktora te kompanije Aleksandar Mijušković tada je obećao da će se, u skladu sa zakonskom regulativom, oko 15 miliona u narednim godinama vratiti kroz korekcije krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima električne energije.

Bonus video: