Adžić: Crna Gora će nastaviti da aktivno doprinosi radu MARRI, ema vidljivog napretka bez stabilnog regiona

"Jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore je regionalna saradnja, pa je u tom kontekstu orijentisana na dalje ispunjavanje ciljeva i principa MARRI-ja kao značajne regionalne inicijative”, kazao je Adžić

3270 pregleda 0 komentar(a)
Sa foruma, Foto: MUP
Sa foruma, Foto: MUP

Crna Gora će nastaviti da aktivno doprinosi radu Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), afirmišući regionalnu stabilnost i ubrzavanje integracionih procesa, rekao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Adžić je, na Marri Forumu u Skoplju, kazao da nema vidljivog napretka bez stabilnog regiona.

"Jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore je regionalna saradnja, pa je u tom kontekstu orijentisana na dalje ispunjavanje ciljeva i principa MARRI-ja kao značajne regionalne inicijative”, kazao je Adžić.

On je, ističući značaj zajedničkog sagledavanja dosadašnjeg napretka i daljeg kreiranja smjernica, naveo da su migracije fenomen koji zahtijeva koordinisan pristup.

"Ta inicijativa dodatno dobija na značaju u svijetlu uvećanog priliva migranata kroz zapadnobalkansku rutu, što pokazuje potrebu dodatnog angažovanja u oblasti bezbjednosti i migracija, a regionalni aspekt ostaje ključan mehanizam za ubrzanje procesa“, reko je Adžić.

On je saopštio da je Crna Gora već izgradila zakonodavnu i administrativnu strukturu upravljanja migracijama, kao i da primjenjuje proaktivan pristup u borbi protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima, a posvećena je i unapređenju stanja u oblasti azila i readmisije.

Naglašavajući podršku međunarodnih partnera koja doprinosi efikasnijem djelovanju Regionalne inicijative, posebno kroz saradnju sa GIZ-om, Adžić je kazao da će izuzetno važan biti nastavak te saradnje kroz novi IPA III projekat “Podrška EU jačanju borbe protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu”.

“Crna Gora odlučna da nastavi sa konstruktivnim doprinosom u radu inicijative kao platforme koja će kroz saradnju sa regionalnim i međunarodnim partnerima ubrzati ispunjenje zajedničkog cilja - članstva u Evropskoj uniji”, zaključio je Adžić.

Bonus video: