Institut registrovao šest infekcija HIV-om od početka godine

Iz IJZ su kazali da je prema podacima iz Registra 20 novoinficiranih osoba u za šest mjeseci 2023.

11329 pregleda 52 reakcija 3 komentar(a)
Foto: IJZ
Foto: IJZ

Od početka godine do juče u Crnoj Gori testirano je 145 osoba na prisustvo virusa HIV, od kojih je šest imalo pozitivan rezultat, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Iz IJZ su kazali da je prema podacima iz Registra 20 novoinficiranih osoba ta šest mjeseci 2023.

"... i ne razlikuje se značajnije u odnosu na broj novoregistrovanih u istom periodu prošle godine, kada je registrovano osamnaest osoba".

"Broj novoregistrovanih osoba podrazumijeva sve slučajeve HIV infekcije koji se prvi put registruju u našoj zemlji (novodijagnostikovane osobe i osobe koje su otkrile infekciju ranije van Crne Gore i po prvi put se javljaju kod nas gdje nastavljaju liječenje)", navodi se u saopštenju.

Iz IJZ sz apelovalo na građane i medije da se informišu i edukuju iz pouzdanih izvora infromacija kao što su zdravstvene institucije i ugledne nevladine organizacije.

"Takođe, ovim putem podsjećamo javnost da Institut za javno zdravlje Crne Gore omogućava svim našim građanima povjerljivo i besplatno testiranje u Savjetovalištu za HIV svakog radnog dana u periodu od 8 do 15 časova. U savjetovalištu se osim testiranja na HIV, vrši i testiranje brzim testovima na hepatitis B, hepatitis C i sifilis", zaključuje se u saopštenju.

Testiranje je besplatno, nije potreban uput ni zdravstvena knjižica, koriste se brzi testovi i rezultati su gotovi za najviše 30 minuta.

Prilikom testiranja na HIV / hepatitis, zdravstveni radnici poštuju etički kodeks koji sačinjavaju: pristanak na testiranje, povjerljivost, korektno savjetovanje uz saopštavanje rezultata testa i upućivanje na liječenje uz promociju zaštite ljudskih prava osoba koje su inficirane HIV-om i hepatitisom.

Više informacija o HIV-u i prevenciji ove infekcije možete pronaći na sajtu IJZCG.

Bonus video: