Bez epiloga o divljoj gradnji Đukanovića u Kočanima: Bagere ne pale, rokovi istekli

Država tvrdi da nije reagovala u zakonskom vremenu jer nije dobila dokumentaciju od Opštine Nikšić. Rješenje za rušenje nelegalnih objekata donijeto 4. aprila, a po žalbi Đukanovića nije riješeno u roku od 40 dana

58972 pregleda 105 reakcija 33 komentar(a)
Rješenje o rušenju donijeto 4. aprila: Imanje Mila Đukanovića u Kočanima, Foto: BORIS PEJOVIC
Rješenje o rušenju donijeto 4. aprila: Imanje Mila Đukanovića u Kočanima, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU) još nije odlučilo po žalbi porodice bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o rušenju objekata na porodičnom imanju u nikšićkom naselju Kočani, a tvrde da još čekaju dokumentaciju iz Opštine Nikšić.

Pravna zastupnica bivšeg predsjednika, advokatica Ana Đukanović kazala je juče “Vijestima” da je još prije 10 dana podnijela tužbu Upravnom sudu protiv resora ministarke u tehničkom mandatu Ane Novaković-Đurović.

“Po žalbi nije odlučeno i svi rokovi davno su prošli”, rekla je Đukanović juče “Vijestima”.

Tužba podnijeta Upravnom sudu prije 10 dana: Đukanović
Tužba podnijeta Upravnom sudu prije 10 dana: Đukanovićfoto: Boris Pejović

Urbanističko-građevinska inspekcija rješenje o rušenju donijela je 4. aprila. Đukanovići su tada uložili žalbu, a iz MEPPU ranije su kazali “Vijestima” da je rok za odlučivanje po žalbi 40 dana.

Iz resora ministarke Novaković-Đurović kazali su juče da su, u vezi s tim predmetom, od Opštine Nikšić tražili dodatnu dokumentaciju, ali i da još nisu dobili odgovor.

“MEPPU se obratilo opštini Nikšić, Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, u vezi s pitanjem koje je predmet vašeg interesovanja. Do dana pisanja ovog odgovora, nismo dobili informaciju od navedenog sekretarijata”, rekli su “Vijestima” juče.

Iz nikšićke Opštine nisu “Vijestima” odgovorili u vezi sa zahtjevom MEPPU. Pitanja su upućena u petak.

Rješenjem koje je u aprilu donio inspektor Aleksandar Todorović naređeno je subjektu Milu Đukanoviću da poruši dva nelegalno izgrađena objekta u KO Kočani u Nikšiću. Iako je bilo najavljeno da će, ako Đukanović ne sruši objekte u roku od 20 dana, to učiniti država o njegovom trošku, to se nije desilo.

Inspektor je tada naložio rušenje objekta 1 na katastarskoj parceli 3/3 KO Kočani u Nikšiću, površine 170 m2, spratnosti P; objekta 2 na katastarskoj parceli 3/2 KO Kočani u Nikšiću, površine 89 m2, spratnosti Su+P... “jer su isti izgrađeni suprotno važećem PUP Opštine Nikšić”.

U rješenju inspektora piše da je razlog za rušenje taj što su objekti izgrađeni suprotno važećem Prostorno-urbanističkom planu (PUP) Opštine Nikšić, odnosno jer se nalaze u zoni “zeleni zaštitni pojas”, da “zaštitni pojasevi mogu biti isključivo sanitarno-higijenskog karaktera ili zeleni zaštitni pojasevi”, te “da se u dijelu zaštitnog pojasa ne navodi mogućnost gradnje bilo kakve vrste stambenih objekata”.

Nikšićki Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine 25. aprila dostavio je “Vijestima” odgovor na zahtjev za slobodan pristup informacijama (SPI) i dokumenta - zahtjev za legalizaciju dijela spornih objekata brata bivšeg predsjednika Crne Gore Aca Đukanovića, kao i rješenje o prekidu tog postupka.

Aco Đukanović je zahtjeve za legalizaciju objekata u naselju Kočani, koji su upisani u tri lista nepokretnosti, predao u junu 2018. godine. Zahtjevom su, prema dokumentaciji koja je dostavljena “Vijestima”, obuhvaćeni objekti na parceli 3/2 koja je upisana u LN 889, parceli 3/3 iz LN 983 i objekti na parceli 10/5 iz LN 633.

Prema istoj dokumentaciji, Đukanović je od Sekretarijata nekoliko dana kasnije dobio rješenje o prekidu iniciranih postupaka legalizacije - do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore.

To rješenje, kako piše, odnosi se na dva lista nepokretnosti - 889 i 633. U rješenju se ne pominje i parcela 3/3 i LN 983, gdje je upisana porodična stambena zgrada površine 290, odnosno zgrada spratnosti prizemlje, površine 170 kvadrata, za koju je, pored ostalog, inspektor Todorović naložio rušenje.

Rok za izradu Plana generalne regulacije posljednji put pomjeren je za jesen ove godine.

O imanju Đukanovića u Kočanima “Vijesti” su pisale još 2019. godine, jer je tadašnji predsjednik države, prijavio da su na porodičnom imanju “ruševine”. Snimak koji su “Vijesti” tada objavile pokazivao je da su tu već izgrađene kuće.

To što tada prvi čovjek države nije prijavio imovinu, 2019. nije tangiralo njegove političke oponente. Na inicijativu dijela civilnog sektora, MANS-a i Organizacije KOD, Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je tada da Đukanović nije prekršio zakon.

Bonus video: