Više od dva sata trebalo za spuštanje rampe na pružnom prelazu u Zagoriču

Iz ŽICG objašnjavaju da je uređaj za osiguranje pružnog prelaza Zagorič 3. jula bio u kvaru od 19:25 do 21:50 sati, ali da njihove službe djeluju “u što kraćem roku”

10591 pregleda 2 komentar(a)
Rampe dignute, vozovi prolaze, Foto: Čitalac quot;Vijestiquot;
Rampe dignute, vozovi prolaze, Foto: Čitalac quot;Vijestiquot;

Rampa na pružnom prelazu u Zagoriču bila je podignuta prije dva dana više od dva sata, uprkos tome što, kako tvrde iz Željezničke infratsruktire Crne Gore (ŽICG), otpravnici vozova svakodnevno prate stanje uređaja.

Čitaoci “Vijesti” su 3. jula dostavili redakciji fotografije podignute rampe dok voz prolazi na pružnom prelazu Zagorič. Tvrde da se to često dešava.

Iz ŽICG objašnjavaju da je uređaj za osiguranje pružnog prelaza Zagorič tog dana, u periodu od 19:25 do 21:50 sati bio u kvaru, te da je Služba za održavanje intervenisala. Tvrde i da ta služba otklanja kvarove “u što kraćem roku”.

“Stanje uređaja na putnom prelazu Zagorič (kao i na ostalim putnim prelazima) prati se cjelodnevno, u realnom vremenu od strane otpravnika vozova u jednoj od susjednih stanica, preko određene signalizacije. Samim tim, otpravnik vozova, koji vrši regulisanje saobraćaja u svakom momentu ima uvid u to da li je uređaj ispravan, odnosno da li je u kvaru”, kazali su iz ŽICG.

Ističu da su propisanim željezničkim pravilima i uputstvima “tačno predviđene radnje koje se moraju preduzeti u slučaju kada je uređaj za osiguranje putnog prelaza u kvaru, kako bi se obezbijedilo sigurno odvijanje saobraćaja”.

“U datim okolnostima, mašinovođa dobija pisani nalog u kome se navodi da nailazi na putni prelaz na kome je uređaj za osiguranje u kvaru, i da ispred njega mora stati i dati signalni znak ‘pazi’, odnosno mora svirati kako bi upozorio učesnike u drumskom saobraćaju”, odgovorili su su.

Iz ŽICG još dodaju da Služba za održavanje interveniše u svim situacijama, kada dobiju obavještenje od otpravnika vozova, kao i da kroz redovna održavanja i preglede, preventivno djeluju da bi kvarovi na uređajima bili što rjeđi.

Bonus video: