UNDP: NVO koje se bave tranzicionom pravdom, društvenom kohezijoom i ljudskim pravima da dostave predloge projekata

Iz UNDP-a su saopštili da se poziv odnosi na projekte koji su usmjereni na suočavanje s prošlošću i promovisanje pomirenja, kao i na podršku žrtvama ratnih zločina i preživjelima da ostvare bolji pristup pravdi

1519 pregleda 0 komentar(a)
UNDP (Ilustracija), Foto: Shutterstock
UNDP (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori objavio je drugi javni poziv za dostavljanje projektnih predloga nevladinih organizacija (NVO) koje se bave promocijom tranzicione pravde i društvene kohezije i zaštitom ljudskih prava.

Iz UNDP-a su saopštili da se poziv odnosi na projekte koji su usmjereni na suočavanje s prošlošću i promovisanje pomirenja, kao i na podršku žrtvama ratnih zločina i preživjelima da ostvare bolji pristup pravdi.

Javni poziv objavljen je u okviru četvorogodišnjeg Regionalnog projekta „Podrška Evropske unije izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu”, koji finansira Unija, a sprovodi UNDP.

„Projekat će pružiti stručnu podršku pravosudnim i organima za sprovođenje zakona u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji u procesuiranju predmeta ratnih zločina na nacionalnom nivou i poboljšati uslove za regionalnu saradnju u procesuiranju tih slučajeva“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će projekat poboljšati pružanje podrške žrtvama ratnih zločina i svjedocima i ojačati kapacitete relevantnih aktera u podršci žrtvama.

„Podrška ima za cilj unapređenje kapaciteta institucija za efikasno i djelotvorno procesuiranje ratnih zločina na Zapadnom Balkanu, s fokusom na žrtve i poštovanje ljudskih prava“, kazali su iz UNDP-a.

Kako su naveli, rok za prijavu projektnih predloga NVO je 31. jul, sa minimalnim iznosom po grantu od pet hiljada i maksimalnim 80 hiljada eura.

Više informacija o uslovima za aplikante i kriterijumima za odabir NVO mogu pronaći OVDJE

Bonus video: