Ekskluzivno naselje u Budvi ni nakon 15 godina nije priključeno na vodovod

Opština Budva koja je naplatila komunalije na ime gradnje kompleksa od 34 vile, nije dovela vodovodnu mrežu do tog naselja, što je dužna na ime komunalnog opremanja građevinskog zemljišta

26178 pregleda 127 reakcija 16 komentar(a)
Carsko selo, Foto: Vuk Lajović
Carsko selo, Foto: Vuk Lajović

Rezidencijalno turističko naselje Carsko selo, izgrađeno na liticama brda Česminovo iznad Svetog Stefana, nadomak Blizikuća, jedno je od najparadoksalnijih primjera u metropoli turizma - puno je gostiju, a ni nakon više od decenije i po nije prikopčano na vodovodnu mrežu.

Opština Budva koja je naplatila komunalije na ime gradnje kompleksa od 34 vile, nije dovela vodovodnu mrežu do tog naselja, što je dužna na ime komunalnog opremanja građevinskog zemljišta.

Zbog toga je kompanija “Tradeunique” koja gazduje sa 14 vila, prinuđena svakodnevno da obezbjeđuju na desetine kubika vode, kako bi cijeli kompleks, zamišljen kao luksuzno turističko naselje, koje se kao takvo i rentira, te ima goste iz gotovo cijele Evrope i svih krajeva svijeta, imao svu komfornost turistima koji su po ne baš malim cijenama zakupljivali vile sa bazenima.

Ta kompanija je godinama unazad slala dopise na adrese gradskih čelnika, mijenjale su se vlasti, dolazili i odlazili gradonačelnici, davana obećanja, a vodovodna mreža koja je praktično dovedena na Blizikuće, nije i do ovog turističkog naselja.

“Obraćam vam se sa zahtjevom i molbom da nam pomognete kako bi imali informaciju kada možemo očekivati da vodovodna mreža u naselju Blizikuće bude u funkciji. Želimo da vas upoznamo da je ‘Tradeunique CG’ d.o.o. Budva vlasnik 14 objekata u naselju Carsko selo i da je po tom osnovu uplatilo na ime komunalnog opremanja Opštini Budva 625.817 eura. Cijeneći napore Opštine Budva i mještana Tudorovića da se izgradi vodovodna i putna infrastruktura tokom 2019. godine dodatno smo finansirali radove sa 79.250 eura”, navodi se u posljednjem dopisu koji je ta kompanija dostavila na adresu Opštine Budva, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

I dalje bez vode: Carsko selo
I dalje bez vode: Carsko selofoto: Vuk Lajović

Kako upozoravaju, rezultat svega je da ni danas na pragu glavne turističke sezone “nismo u mogućnosti da priključimo naše objekte na gradsku vodovodnu mrežu, pošto ista nije ni završena, a nemamo ni informaciju kada će uopšte biti završena”.

“Nadam se da razumijete našu želju da dobijemo pravu informaciju i da ćete nam pomoći i upoznati kada se možemo očekivati da dobijemo mogućnost priključka naselja na gradski vodovod”, ističu iz ove kompanije.

Kompletno naselje izgrađeno na zemljišnom kompleksu od 22 hiljade kvadrata i, kako se navodi na turističkim sajtovima, gdje se vši bukiranje, riječ je o ekskluzivnim vilama sa “impresivnim panoramskim pogledom na more, ostrvo Sveti Stefan, gradove Budvu, Bečiće i druga živopisna mjesta crnogorske obale”.

“Cio kompleks je obezbijeđen i okružen kapijom, duž glavnog parking-mesta i prilaznih saobraćajnica. Svaka vila je nezavisna jedinica sa svojim sopstvenim uređenim vrtom. Vile su projektovane u tradicionalnom autohtonom stilu, sa savremenim tehnološkim rješenjima i kombinacijama kontrasta kamena i drveta”, piše u opisu turističkog naselja.

Carsko selo
foto: Vuk Lajović

Iz Opštine još nema odgovora, iako špic ljeta praktično počinje naredne sedmice, kada je gro kompleksa već bukiran.

Ovogodišnjim Programom uređenja prostora opštine Budva u Blizikićama nijesu predviđeni takvi radovi, već se samo izdvaja novac za projektovanje ulice u tom paštrovskom mjestu.

Bonus video: