Brod "Kotor" u ponedjeljak prvi put dolazi u matičnu luku

"Kotoru" i njegovoj posadi u Boki će biti priređen doček od strane menadžmenta kompanije Crnogorska plovidba i predstavnika Ministarstva kapitalnih investicija, koji će, zajedno sa predstavnicima Opštine Kotor, obići brod koji prvi put dolazi u svoju matičnu luku

9439 pregleda 10 komentar(a)
Brod "Kotor", Foto: shipspotting.com
Brod "Kotor", Foto: shipspotting.com

Trgovački brod "Kotor" kompanije Crnogorska plovodba iz Kotora sutra (ponedjeljak 10. jul) ujutro će, prvi put od kada je sagrađen 2012.godine u Kini, upoloviti u svoju matičnu luku Kotor i doći kući – u zaliv Boke Kotorske.

Brod je u subotu isplovio iz luke Venecija u Italiji i uputtio se ka Bijeloj gdje se očekuje sjutra u ranim jutarnjim časovima.

Kako "Vijesti" nezvanično saznaju, "Kotor" pod zapovjendištvom kapetana duge ploviodbe Peđe Nikaljevića, sjutra će napraviti krug po cijelom zalivu i doploviti ispred grada-imenjaka koji će po tradiciji, pozdraviti oglašavanjem svoje brodske sirene.

"Kotoru" i njegovoj posadi u Boki će biti priređen doček od strane menadžmenta kompanije Crnogorska plovidba i predstavnika Ministarstva kapitalnih investicija, koji će, zajedno sa predstavnicima Opštine Kotor, obići brod koji prvi put dolazi u svoju matičnu luku.

Ovo će inače, biti prvi put da jedan domaći prekookeanski trgovački brod dolazi u Boku Kotorsku i da mu se priređuje doček još od 24.oktobra 1996. kada je u Kotoru na sličan način svečano dočekan posljednji brod koji je u svojoj istoriji nabavila bvša kotorska pomorska kompanija Jugoocenanija – polovni i tada 12 godina stari bulkcarrier "Pelinovo" od 30.650 tona.

Dolasci i svečani dočeci u Boki, novosagrađenih ili tek kupljenih polovnih brodova koje je Jugooceanija imala u svojoj floti od 1955. do 2003. godine kada je ta kompanija definitivno propala, bili su uobičajjena stvar i praznik za sve žitelje zaliva koji je vjekovima živio prevashodno od pomorstva.

Neki od Jugooceanijinih brodova dolazili su u Boku i svoju matičnu luku Kotor i da se oproste od svog doma, pred odlazak na svoja posljednjja putovanja do rezališta, a što je opet, bilo drugačije, posebno emotivno iskustvo kako za pomorce koji su na njima plovili, tako i za sve žitelje Boke.

Bokelji kao posebno simboličan dolazak jednog od domaćih brodova u zaliv, pamte i uplovljavanje u Kotor, velikog Jugoocenaijinog panamaksa "Sarah" 1995.godine, koji je u domovini tada svečano dočekan kao prvi domaći brod koji se u Crnu Goru vratio nakon ukidanja sankcija UN prema tadašnjoj SRJ, a zbog kojih su brodovi Jugooceanije i Prekookeanske plobvidbe Bar prethodno više od tri godine bili blokirani i vezani u raznim lukama svijeta.

Brod za prevoz rasutog tereta (bulkcarrier) "Kotor" od 35.000 tona, kompanije Crnogorska plovidba, dug je 180 i širok 28,4 metara, a sagrađen je 2012. godine u Šangaju u Kini.

Bio je to prvi teretni i brod u međunarodnoj ploviodbi koji je jedna crnogorska pomorska kompanija nabavila nakon propasti flota Jugooceanije Kotor i Prekookeanske plovidbe Bar.

Bonus video: