UCG: Projekat alijanse čiji smo član dobio 12,8 miliona eura od EK

ULISEUS mreža jedan je od 25 konzorcijuma evropskih univerziteta koje je podržala Evropska komisija (EK).

2389 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada UCG, Foto: Boris Pejović
Zgrada UCG, Foto: Boris Pejović

Četvorogodišnji projekat ULISEUS alijanse, čiji član je i Univerzitet Crne Gore (UCG), ostvario je izuzetan uspjeh osvojivši maksimalan broj bodova za kvalitet aplikacije, što je rezultiralo dobijanjem značajnog granta od 12,8 miliona eura od Evropske komisije (EK), saopšteno je iz UCG.

"Kao novi član ove mreže, koju čine osam prestižnih evropskih univerziteta, Univerzitet Crne Gore aktivno je učestvovao u pripremi i dostavljanju projektnog prijedloga na pozivu Erasmus+ programa za mreže evropskih univerziteta.", navodi se u saopštenju.

ULISEUS mreža jedan je od 25 konzorcijuma evropskih univerziteta koje je podržala Evropska komisija (EK).

"Odluka Evropske komisije da dodijeli dodatna sredstva ULISEUS alijansu pokazuje čvrstu posvećenost ulaganju u budućnost evropskog područja visokog obrazovanja. Podržavajući inicijative koje podstiču saradnju, izvrsnost i inovacije, Komisija ima za cilj da ojača evropsku bazu znanja i osigura da Evropa ostane na čelu globalnog istraživanja i obrazovanja.", piše u saopštenju.

ULISEUS mrežu predvodi Univerzitet u Sevilji, a mrežu čine i: Univerzitet u Đenovi (Italija), Univerzitet Azurna obala (Francuska), Tehnički univerzitet u Košicama (Slovačka), MCI preduzetnička škola (Austrija), Univerzitet primijenjenih nauka Haaga-Helia (Finska) i Univerzitet u Minsteru (Njemačka).

Iz UCG su istakli da će mreža pored implementacije međunarodnih istraživačkih i inovativnih projekata od velikog uticaja, stremiti i ka većoj mobilnosti studenata, te realizaciji zajedničkih diploma i stažiranja u preduzećima.

"Raznolikost univerziteta, zemalja i regiona čini mrežu dinamičnom i svestranom, koja zajedno sa 158 pridruženih partnera razvija održiv i proaktivan inovativni ekosistem koji jača sinergije između četiri misije visokoškolskih institucija: obrazovanja, istraživanja, inovacija i usluga društvu.", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: