Mediji da budu građanska svijest

I pored brojnih izazova, pomažete da se uspostavi slobodno društvo i građanin učini vidljivijim, naveo je Zeković u čestitki
2 komentar(a)
Vijesti, redakcija, Foto: Savo Prelević
Vijesti, redakcija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.09.2017. 07:44h

“Vijesti” su juče obilježile 20 godina postojanja, a uz 6985. broj čitaocima su poklonjeni reprint izdanje prvog broja i izvodi iz monografije o nastanku i dvije decenije razvoja ovih dnevnih novina.

Brojne kolege, institucije, predstavnici nevladinog sektora i privrednih društava uputili su “Vijestima” čestitke povodom ovog značajnog jubileja.

Predsjednik Sudskog savjeta Crne Gore Mladen Vukčević čestitao je “Vijestima” 20 godina rada.

“Želim vame da i u narednim godinama nastavite putem uspjeha, objavljujući tačne, brze i aktuelne informacije. Mediji bi trebalo da budu građanska svijest svakog društva, koja će promovisati demokratiju i slobodu štampe shodno međunarodnim standardima Vaše profesije, kako ono što objavljuju ne bi bilo samo nabrajanje suvoparnih detalja, već istinska slika našeg društva u kome djeluju. Neka profesionalnost i kompetentnost i dalje budu potvrda Vašeg novinarskog kvaliteta”, napisao je Vukčević.

I predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je čestitala “Vijestima” jubilej. Ona je bila i kritički nastrojena pa je navela da razumije da je cilj senzacionalističkih naslovnih strana medija sticanje profita. “Međutim, voljela bih da se, kako u “Vijestima”, tako i u bilo kojim drugim novinama u Crnoj Gori, u tom senzacionalizmu ne prepoznaje mržnja, već ono što ga čini novinarsko vrijednim, kvalitetna i istinita novinarsko-istraživačka djelatnost,” navela je Medenica.

Ona je izrazila uvjerenost da će se odnosi sudstva i medija u godinama koje dolaze još više unaprijediti, u intersu građana.

“Svaki jubilej sa sobom nosi nešto što ga čini kvalitetnim i što ostavlja trag godinama. Uvjerena sam da će se odnosi sudstva i medija u godinama koje dolaze još više unaprijediti, kako bismo međusobnom saradnjom doprinijeli da do svakog građanina stigne istinita, objektivna i brza informacija,” navela je Medenica u čestiki “Vijestima”.

Predstavnik ambasade Rusije došao je u redakciju, čestitao jubilej i poželio uspješan budući rad lista.

Predsjednica Opštine Tivat Snežana Matijević u čestitki je istakla da “Vijestima” želi dugovječnost i uspješnost.

Bivša poslanica, profesorica Jelisaveta Kalezić “Vijestima” je čestitala na uspostavljanju medijskih i građanskih sloboda u Crnoj Gori.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kazao je misija Vijesti bila jačati javni dijalog, uključivati snažnije glas građana i stalno pozivati na transparentnost donošenja odluka od opšteg značaja.

"Cijenimo doprinos koji je ovaj list pružio na putu obnavljanja suverenosti Crne Gore i njene građanske emancipacije. Na tom putu bili smo zajedno i zajednički dijelimo vrijednost moderne i građanske Crne Gore. Zato danas sa posebnim pijetetom i upućujem ove riječi. Želim vam da istrajete na tom putu, da jačate građansku hrabrost i kvalitet svoje riječi, da tragate za objektivnom istinom i budete mjesto na kojem će se uvijek čuti slobodno mišljenje građanina-pojedinca", naveo je Popović.

Novinska agencija Beta ocijenila je da 20 godina postojanja na balkanskoj medijskoj vjetrometini, gdje politički i ekonomski centri moći neprekidno nastoje da “dresiraju” i mediji i istinu, nije mali uspjeh.

Iz Luke Bar čestitali su “Vijestima” 20 godina uspješnog postojanja ND “Vijesti”:

“Kroz Vaše postojanje i objektivno izvještavanje učvrstili ste svoje mjesto među vodećim medijima u Crnoj Gori, obogatili crnogorsku medijsku scenu i izgradili brend koji je prepoznat i cijenjen u okruženju. Nadamo se da ćemo nastaviti i unaprijediti kvalitetnu saradnju, poštujući visoke standarde ove profesije. Čestitamo na Vašem predanom radu i trudu i značajnom doprinosu slobodi javne riječi”, piše u čestitki Luke Bar, na čijem je čelu Zarija Franović.

Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković u čestitki je naveo da bi crnogorska javnost bez ND “Vijesti” izgledala mnogo drugačije, a javnost bila uskraćena za brojne činjenice.

“Takav pristup pomogao je, rekao bih, odlučujuće uspostavljanje i razvoj političkih i građanskih sloboda i širenje svijesti o značaju ljudskih prava. I pored brojnih izazova pomažete da se uspostavi slobodno društvo i stvarna tržišna ekonomija, te obrazuje i učini vidljivijim građanin”, istakao je Zeković.

Direktor NVO “4Life” Saša Mijović istakao je da građani u “Vijestima” prepoznaju jedan od demokratskih kanala komunikacije i zaštite prava običnog čovjeka.

Iz Specijalne ginekološke bolnice “Genesis” poručili su “Vijestima” da ostanu svoji, drugačiji i jedini istraživački medij u Crnoj Gori i da “moramo da vjerujemo da će doći neka bolja vremena za novine i novinare”.

“Vijestima” su jubilej pored ostalih čestitali i predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, Radmila Krgović, glavna urednica časopisa Renome, poslanik Aleksandar Damjanović, Societe generale Montenegro banka, Srđan Šaper, akademik CANU Dragan K. Vukčević, Milan Mrvaljević, tim agencije Represent Communications...

Premijer, povodom jubileja, primio Ivanovića i Švajghofera

Povodom dvadesetododišnjice "Vijesti", sa predstavnicima lista razgovarao je u svom kabinetu premijer Duško Marković.

"Premijer je čestitao jubilej istakao da je sloboda medija trajno opredjeljenje Vlade Crne Gore i vrijednost koja doprinosi slobodnom društvu", kaže se u saopštenju Vladine pres službe.

Na sastanku sa Markovićem su bili član odbora direktora austrijske medijske Štirija grupe, koja je suvlasnik „Vijesti“, dr Klaus Švajghofer i izvršni direktor „Vijesti“ Željko Ivanović.

Bonus video: