Loša evidencija dozvola za rad u Zavodu za školstvo

Državna revizorska institucija dala uslovno mišljenje na revizije Zavoda za školstvo

3499 pregleda 10 komentar(a)
Zavod za školstvo, Foto: Boris Pejović
Zavod za školstvo, Foto: Boris Pejović

Zavod za školstvo nije na propisan način prikazalo izdatke o novčanim tokovima, ne vodi evidenciju o zaključenim ugovorima o djelu, ne vodi evidenciju i nema ažurne podatke o izdatim licencama, a nisu u potpunosti i uskladili rad sa sektorskim strateškim dokumentima... To se, pored ostalog, navodi u reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja Zavoda za 2022. koju je Državna revizorska institucija (DRI) objavila juče.

Nadležni kolegijum DRI, rukovodilac Branislav Radulović i senator Zoran Jelić, izrazili su uslovno mišljenje na finansijsku reviziju i na reviziju pravilnosti.

“Finansijskom revizijom Godišnjeg finansijskog izvještaja Zavoda za školstvo za 2022. je utvrđeno da u Izvještaju o novčanim tokovima III nisu prikazani izdaci na način koji je definisan Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžet opština”, navodi DRI.

Revizijom pravilnosti poslovanja, kako se dodaje, utvrđene su neusklađenosti poslovanja sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, Zakonom o radu i Pravilnikom o bližim uslovima, načinu i postupku izdavanja i obnavljanja dozvole za rad nastavniku, direktoru i pomoćniku direktora obrazovno - vaspitne ustanove.

“Zavod za školstvo nije u potpunosti uskladio svoj rad sa sektorskim strateškim dokumentima, odnosno programima za realizaciju istih i nije obezbijedio izvještavanje koje omogućava praćenje stepena realizacije aktivnosti odnosno ciljeva”, dodaje se.

Iz DRi ukazuju da su u dokumentu Rezultati studije PISA 2015. i preporuke za obrazovne politike iz 2019, koji se može smatrati ključnim implementacionim strateškim dokumentom za razvoj kvaliteta osnovnog obrazovanja za period 2019-2021. godine, date preporuke koje se, pored ostalih, odnose i na Zavod za školstvo, a da se u programima rada Zavoda za period 2020-2022. ne navodi i koje se planirane aktivnosti Zavoda odnose na realizaciju datih preporuka.

“Od osam preporuka... koje su bile predmet revizije, Zavod za školstvo je preduzimao aktivnosti koje se mogu vezati za realizaciju pet. Za tri nije utvrđeno da je Zavod preduzimao aktivnosti u cilju realizacije istih”, piše u izvještaju, uz preporuku da Zavodu za školstvo da program rada uskladi sa postojećim strateškim dokumentima.

DRI navodi i da Zavod ne vodi evidenciju o izdatim licencama, da je za one koje su date na uvid, utvrđeno da je za 1.793 lica od datuma izdavanja proteklo više od pet godina, a da nema podataka o obnavljanju licence.

Licenca, odnosno dozvola za rad, je javna isprava kojom se, pojašnjavaju iz DRI, dokazuje potreban nivo opštih i stručnih kompetencija nastavnika, direktora i pomoćnika direktora za period od pet godina.

DRI će Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Zavoda za školstvo za 2022. dostaviti Ministarstvu prosvjete i skupštinskom Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

Zavod za školstvo, kao subjekt revizije, kako se navodi, dužan je da do 18. septembra dostavi državnoj reviziji Akcioni plan za realizaciju preporuka, kao i Izvještaj o preduzetim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama do 18. januara 2024.

Vršiteljka dužnosti Zavoda je Irena Pavlović, koja je imenovana na sjednici Vlade 15. februara. Tada je donijeto rješenje o prestanku vršenja dužnosti dotadašnje v. d. direktorice Zoje Bojanić Lalović.

DRI je utvrdila da se u evidenciju o izdatim licencama nalaze podaci za 12.659 lica, a da je 1.793 od datuma izdavanja proteklo više od pet godina, a nema podataka o obnavljanju licence

Bonus video: