Pljevaljska gimnazija osvojila nagradu Preduzetničke škole na GEN 2023 E

U pitanju je evropsko takmičenje učeničkih kompanija koje je u Istanbulu okupilo preko 800 mladih preduzetnika

3272 pregleda 1 komentar(a)
Ekipa Gimnazije "Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan
Ekipa Gimnazije "Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan

Gimnazija "Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja osvojila je nagradu Preduzetničke škole na GEN 2023 E, jednom od najvećih preduzetničkih festivala koji se održao u periodu od 11. do 14. jula 2023, u Istanbulu u organizaciji mreže Junior Achievement Europe.

U pitanju je evropsko takmičenje učeničkih kompanija koje je u Istanbulu okupilo preko 800 mladih preduzetnika (studenata i srednjoškolaca), nastavnika i profesora, međunarodnih poslovnih partnera i kreatora međunarodnih politika i strategija koje se bave razvojem poslovnih ideja, inovacija i preduzetničkog duha mladih ljudi unutar zemalja JA Evrope.

Struktura takmičenja obuhvatala je aktivnosti slanja kompanijskog izvještaja, intervjua sa stručnim žirijem, scenske prezentacije i sajamsko predstavljanje učeničkih kompanija.

Da bi došli do GEN-E scene i takmičenja u Istanbulu ove godine, takmičarski timovi su odabrani u konkurenciji od preko 390.000 učenika implementatora programa ,,Učenička kompanija”, koji se sprovodi od strane svih zemalja članica Junior Achievement World Wide mreže, a koji je od strane Evropske komisije ocijenjen kao jedan od najboljih programa preduzetničke edukacije u svijetu.

Učenička kompanija „SkillTime“ iz JU Gimnazije „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja, čiji su članovi Emina Zlatanić, Jana Tomčić, Vesna Jović, Tamara Čolović i Martina Svrkota, a koji su predvođeni mentorstvom nastavnice Adise Malagić, osvojila je prvo mjesto na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija, i dobila priliku za učešće na Company of the Year Competition.

Pored pomenute pobjede na nacionalnom takmičenju i plasmana na međunarodno takmičenje, učenica Martina Svrkota ušla je u uži izbor za međunarodnu nagradu JA Alumni Leadership Award, dok je nastavnica Adisa Malagić, dobitnik TES nagrade – The Entreprenural School Award 2023, koju dodjeljuje organizacija Junior Achievement Europe.

Nagrada ,,Preduzetničke škole” (TES nagrada) je godišnje priznanje istaknutim osnovnim i srednjim školama koje se zalažu za preduzetničko obrazovanje.

“Zbog svoje preduzetničke vizije, izvanredne implementacije programa edukacije o preduzetništvu i ostvarenim izuzetnim rezultatima na brojnim takmičenjima iz preduzetništva i finansijske pismenosti, naša škola je zasluženo dobila titulu ,,Preduzetničke škole” i tako se svrstala u red najboljih i najpreduzimljivijih škola u Evropi. Na pomenutom takmičenju naše učenice svojim scenskim nastupom i prezentovanjem svoje ideje kao i sajamskim predstavljanjem učeničke kompanije zavrijedjele su posebnu pažnju članova žirija i velikog broja posjetilaca ovog takmičenja tako da su na reprezentativan način predstavile svoju školu, grad i državu. Pored sjajnih rezultata, zahvaljujući strateškoj saradnji Dostignuća mladih i Univerziteta Donja Gorica, nastavnici Adisi Malagić iz Gimnazije „Tanasije Pejatović“od strane Dostignuća mladih u Crnoj Gori uručena je takođe i nagrada „Nastavnik godine“ za postignuti doprinos u razvoju mladih ljudi, njihovih vještina i preduzetničkog učenja za školsku 2022/23. godinu”, saopšteno je iz pljevaljske Gimnazije.

Učenička kompanija je program koji omogućava učenicima da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem za vrijeme trajanja njihovog srednjoškolskog obrazovanja.

“Zahvaljujući pokretanju mreže Dostignuća mladih u Crnoj Gori, implementacija „Učeničkih kompanija“ je moguća i u Crnoj Gori. Gen-E je najveći evropski festival preduzetništva, smotra učeničkih kompanija i dostignuća evropske omladine, koji u u okviru takmičenja ,,Company of the Year Competition” kombinuje dva velika evropska takmičenja u preduzetništvu za nacionalne pobjednike učeničkih kompanija (srednjoškolci) i JA Start-up program (studenti) u 40 zemalja članica JA Europe mreže. Nakon GEN-E 2023 i sjajnog iskustva u Turskoj, Gen-E 2024 takmičenje će se održati u Kataniji, Italija", navodi se u saopštenju Gimnazije Tanasije Pejatović.

Bonus video: