Novi servis na sajtu Skupštine Glavnog grada: Ćaskanje uživo dok traje radni dan

Iz Skupštine Glavnog grada pojašnjavaju kako funkcioniše čat na novom vebsajtu

17142 pregleda 21 reakcija 7 komentar(a)
Kako izgleda prozor za ćaskanje (označeno crvenom), Foto: snimak ekrana skupstina.podgorica.me
Kako izgleda prozor za ćaskanje (označeno crvenom), Foto: snimak ekrana skupstina.podgorica.me

Građani su u prvih pet dana od kako je predstavljen novi veb sajt Skupštine Glavnog grada, pokazali da ih interesuje i mogućnost razgovora u realnom vremenu i već su uputili više upita, kazali su “Vijestima” iz lokalne uprave.

Komunikacija se odvija sa zaposlenima - administratorima, i servis je, kako su pojasnili, dostupan u toku radnog vremena.

Takva podrška u nekim sistemima razvijena je na bazi vještačke inteligencije, ali u Glavnom gradu, kako su rekli, dosad ta tehnologija nije primjenjivana.

"Inovirani i redizajnirani sajt Skupštine Glavnog grada u funkciji je od ponedjeljka, 17. jula, i za ovih pet dana već je izvjestan broj građana komunicirao s našim administratorima. Njihova interesovanja su se odnosila na mogućnost sastanka s predsjednicom Parlamenta, rješavanje određenih komunalnih problema, a interesovali su se i za način na koji se može doći do pojedinih dokumenata. Svi građani su dobili odgovarajuće odgovore ili upute", rekli su"“Vijestima".

Mogućnost razgovora (čata, engl. chat, ćaskanje) s administratorima u realnom vremenu, predstavljena je i kao najveći novitet novog vebsajta Skupštine.

Servis funkcioniše na način da korisnik na vebsajtu popuni formular, nakon čega očekuje odgovor. Iz Skupštine Glavnog grada kazali su da je razgovor s administratorima moguć tokom radnih dana, u periodu od 8 do 16 časova.

"Van tog vremena sve poruke koje se upute biće registrovane, a građanin će odgovor dobiti na mejl adresu koju ostavi. Skupština Glavnog grada nije interventni organ, kao što su na primjer pojedine gradske službe u okviru organa uprave ili preduzeća, pa zato ne postoje razlozi hitnosti koji bi zahtijevali dežurstva van radnog vremena. Ipak, kako ne bi došlo do zastoja u protoku informacija između Skupštine i javnosti, na sajtu se može naći i kontakt za medije koji je uvijek dostupan", pojasnili su.

U vezi s vrstom pitanja koja se upućuju, rekli su da se osnovni djelokrug rada Skupštine Glavnog grada odnosi na normativnu aktivnost - na donošenje različitih akata kojima se uređuje funkcionisanje grada u oblastima stanovanja, saobraćaja, komunalne sfere...

“Utoliko su najsvrsishodnija pitanja, predlozi i sugestije građana koji se odnose na njihova zapažanja u vezi s problemima u praktičnoj primjeni propisa kako bi se definisale mogućnosti za eventualnu izmjenu i unapređenje pojedinih normativnh rješenja koja nisu dobra ili jednostavno više ne funkcionišu na terenu”, kazali su “Vijestima”.

Kada je riječ o pojedinačnim problemima građana, kako su dodali, njihovo rješavanje je, po pravilu, u nadležnosti organa uprave grada, kao i gradskih preduzeća.

“Ali i u takvim slučajevima građani će od administratora dobiti odgovarajuća uputstva kako bi na najbrži način došli do rješenja problema”, rekli su.

Slični servisi nerijetko podrazumijevaju set pitanja i odgovore koji se ponavljaju. U tom smislu, i privatni i javni sektor sve češće koristi tehnologiju vještačke inteligencije, koja može da odgovori tom zadatku.

"Kada je riječ o mogućnosti korišćenja vještačke inteligencije, ona do sada nije primjenjivana u Glavnom gradu. U svakom slučaju, oblast interneta i virtuelne komunikacije je nešto što se ubrzano razvija, pa je unapređenje postojećih i uvođenje novih servisa kontinuirana obaveza", rekli su iz Skupštine Glavnog grada.

Bonus video: