Mališani razmišljanja o ekologiji prenijeli na slikarska platna

Na Žabljaku je održana slikarsko-ekološka radionica „Slikarske smartić zOne za ekološke šampiOne“, u okviru koje je učestvovalo više od 20 mališana koji su svoja razmišljanja o ekologiji prenijeli na platno, a najbolji među njima osvojili su nagrade.

15922 pregleda 0 komentar(a)
One Crna Gora, Foto: One
One Crna Gora, Foto: One

Radionica je organizovana zahvaljujući podršci kompanije One Crna Gora, kao prateći dio programa Opera za djecu u okviru Wild Beauty Art (WBA) festivala.

Nikola Kasalica sa Žabljaka, koji je dobitnik prve nagrade, kazao je da je na crtežu predstavio dječaka i djevojčicu koji zajedno čuvaju planetu.

One
foto: Nikola Kasalica

"Ovim crtežom želio sam da prenesem poruku da svi treba da se brinemo o planeti Zemlji, da je poštujemo i držimo je čistom. Takođe, žuti dječak i ljubičasta djevojčica predstavljaju moju omiljenu aplikaciju One", rekao je Kasalica.

Pored Nikole, nagrađeni su i Jana Raonić i Maksim Golubović, a o radovima je odlučivala komisija koju su činili predstavnici kompanije One, WBA festivala i nastavnica likovnog sa Žabljaka Milica Šibalić.

PR WBA festivala, Vanja Krgović-Šarović, kazala je da je ovaj vikend u okviru programa tog festivala posvećen djeci.

One
foto: Vanj Krgović Šarović

"Održana je Opera za djecu u izvođenju Udruženja umjetnika Visoko C iz Novog Sada. Takođe, Kompanija One je organizovala slikarsku radionicu za djecu na temu ekologije, a najbolji radovi su nagrađeni. Predstavlja nam zadovoljstvo što je u ovu aktivnost uključeno lokalno stanovništvo, kao i turisti koji borave u ovom gradu", navela je Krgović-Šarović.

Podsjetila je da ove godine festival ima tri segmenta, a pored umjetnosti, tu su kultura i ekologija.

"Svi koji su uključeni u ovaj festival su širokogrudo prihvatili segment koji je posvećen ekologiji. Cilj nam je da probudimo ekološku svijest kod građana s obzirom da je Žabljak i ekološka prijestonica Crne Gore i da pored umjetnosti osjete i ljepote i benefite Durmitora kao Nacionalnog parka i uvide značaj ekologije za cijelu državu", rekla je Krgović-Šarović.

Ekspertkinja za komunikacije u One Crna Gora, Tina Raičević, kazala je da ta kompanija i WBA festival, sloganom "One for all, all for one", žele da pošalju poruku da na Žabljaku postoji neraskidiva veza između umjetnosti, turizma i ekologije.

One
foto: Tina Raičević

„Želimo da budemo dio promjene, dio onih koji neumorno ukazuju na to da je potrebno ići baš ovim putem u razvoju Durmitora, a zašto ne i cijele naše zemlje. Kako sve ostaje na budućim generacijama, ova poruka najviše je upućena njima i zato smo u priču koja objedinjuje umjetnost sa prirodom, ovoga puta uključili djecu“, kazala je Raičević.

Navela je da je u okviru slikarsko-ekološke radionice najbolji mali-veliki autor nagrađen smart satićem iz One ponude i godišnjom pretplatom, a dodijeljene su i dvije dodatne nagrade za još dva najbolja rada.

„Ono što je najvažnije - mislim da smo uspjeli da djecu koja su učestvovala u radionici potaknemo na razmišljanje. Našom podrškom WBA festivalu pokazujemo da osim što smo olimpijska, da smo i kulturna mreža Crne Gore“, rekla je Raičević.

WBA festival će trajati do 14. avgusta na Žabljaku, a pokrovitelji su Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, generalni sponzor je kompanija ONE, dok su realizaciju festivala podržali partneri i prijatelji festivala: Turistička organizacija Žabljak, Ministarstvo kulture i medija, Opština Žabljak, Nacionalni park Durmitor, Međunarodni festival KotorArt, Ambasade Austrije i Njemačke, Univerzitet Crne Gore.