ŽPCG: Bezbjednost putnika nije bila ugrožena

Željeznički prevoz Crne Gore o kvaru voza koji je bez klime pušten na relaciji Bar - Bijelo Polje

12704 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Marija Mirjačić
Foto: Marija Mirjačić

Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) tvrdi da bezbjednost putnika u vozu koji je na relaciji Bar - Bijelo Polje pušten u saobraćaj juče u 15.30 nije bila ugrožena.

Iz te državne kompanije su se oglasili saopštenjem za javnost da bi, kako su naveli, obavijestili korisnike usluga da je informacija da je voz putovao bez kočnica, a koju su "Vijesti" objavila u tekstu “Bez elementarnih uslova za putovanje u špicu ljetnje sezone, bez kočnica prevozili putnike od Virpazara do stanice Zeta” samo "maliciozna dezinformacija".

Novinarka "Vijesti" se nalazila u vozu gdje joj je kao i ostalim putnicima vozno osoblje (kondukteri) saopštilo da je voz zaustavljen zbog otkazivanja kočnice i tada su putnici zamoljeni da izađu iz voza da ne bi sjedjeli u neklimatizovanim prostorijama dok se ne obezbijede uslovi za nastavak putovanja.

"S indignacijom odbacujemo medijske insinuacije i spinove navedene u tekstu “Bez elementarnih uslova za putovanje u špicu ljetnje sezone” u kom su navedene netačne i maliciozne informacije sa ciljem izazivanja panike i nepovjerenja u bezbjednost željezničkog saobraćaja. Ne samo da nije istina da su putnici prevezeni od Virpazara do Zete bez kočnica, već je takva informacija potpuni nonsens jer da je kočnica bila neispravna voz bi odmah bio zaustavljen shodno svim pravilima i procedurama. Sa druge strane, tačno je da je voz iz Bara u 15.30h upućen ispravan, ali je u putu došlo do manjeg kvara na lokomotivi zbog čega je voz upravo iz predostrožnosti, a vodeći se bezbjedonosnim pravilima zaustavljen. Nakon provjere i utvrđivanja da nema nikakvih bezbjednosnih rizika, voz je nastavio putovanje do Zete sa smanjenom brzinom gdje ga je preuzela pomoćna lokomotiva. Lokomotiva na kojoj je došlo do manjeg problema, odmah je isključena iz saobraćaja i upućena u radionicu Bar. Svakako, činjenica je da je naš vozni park značajne starosti i da se kvarovi voznih sredstava dešavaju, iako u veoma malom procentu, ali nikako i ni u kom slučaju vozno sredstvo koje bi moglo dovesti do rizika po bezbjednost putnika ne bi moglo biti pušteno u saobraćaj, niti bi voz mogao nastaviti vožnju bez kočnica. Prema tome, jasno je da su namjere nalogodavaoca za ovakve neistinite događaje nama u ŽPCG više nego jasne, a od danas je jasno i cjelokupnoj crnogorskoj javnosti", navode iz ŽPCG.

Kako su dodali, intenzivno radeći na strukturnim, kadrovskim i tehničkim pitanjima kako bi se prevazišle anomalije, a korisnicima njihovih usluga pružile prevashodno sigurne i bezbjedne usluge, mole cjelokupnu crnogorsku javnost i korisnike njihovih usluga za strpljenje za povremene probleme koji se javljaju, a koji mogu rezultirati samo kašnjenjem, nikako ugrožavanjem bezbjednosti saobraćaja, kao i medije da se profesionalno odnose u radu i prilikom objavljivanja provjeravaju informacije sa ovlašćenim licima iz ŽPCG.

"Mi ćemo uvijek, kao i do sada, blagovremeno i transparentno odgovarati na sva pitanja koja se odnose na redovitost i bezbjednost željezničkog saobraćaja i druga pitanja od javnog značaja", zaključuje se u saopštenju.

Iako u saopštenju za javnost navode da će "kao i do sada, blagovremeno odgovarati na sva pitanja koja se odnose na redovitost i bezbjednost željezničkog saobraćaja", iz te državne kompanije "Vijestima" nije odgovoreno do danas na pitanja koja su poslata u više navrata u vezi sa temama o kojima je pisano.

Bonus video: