Pozvali na učešće u raspravi o izmjeni akta o osnivanju RTV Podgorica

Rasprava će se održati u srijedu, 26. jula

3677 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odbor za Statut i propise Skupštine Glavnog grada pozvao je zainteresovanu stručnu i naučnu javnost da učestvuje u raspravi o predloženim izmjenama i dopunama akta o osnivanju lokalnog javnog emitera – Radio televizije Podgorica.

Rasprava će se, kako je saopšteno, održati u nastavku treće sjednice tog radnog tijela, zakazane za srijedu, 26. jul u 11 časova u Multimedijalnoj sali, na drugom spratu zgrade Gradskog parlamenta.

Predlagači ovog akta, koji će se razmatrati na plenarnoj sjednici Skupštine Glavnog grada, zakazanoj za 3. avgust, su odbornici Vasilije Čarapić, Mitar Šušić, Nemanja Baošić, Anika Bajić, Branko Vuković i Milena Vuković Sekulović. Oni su kao osnovne razloge za donošenje izmjena i dopuna Odluke o osnivanju RTV Podgorica naveli potrebu za potpunim usklađivanjem tog akta sa evropskim zakonodavstvom i potvrđenim međunarodnim konvencijama, kao i potrebu da se poveća transparentnost rada lokalnog javnog emitera i poboljša primjena profesionalnih standarda u radu.

"U cilju stvaranja uslova da Savjet RT Podgorica bude oslobođen od političkih uticaja i da poštuje profesionalne standarde u radu, predloženom Odlukom, u skladu sa evropskim standardima, uvode se stroži kriterijumi za imenovanje članova tog tijela. Povećan je uslov u pogledu radnog iskustva, a njihovi predlagači, umjesto predstavnika javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Glavni grad, trebalo bi da budu institucije koje nisu pod direktim uticajem javnog sektora, i to Univerzitet Crne Gore, Advokatska komora, sindikalne organizacije i udruženja poslodavaca koja participiraju u Socijalnom savjetu, kao nevladine organizacije iz oblasti kulture, medija i zaštite ljudskih prava i sloboda", navode iz Skupštine Glavnog grada.

Kako bi se u najvećoj mjeri zaštitila nezavisnost članova Savjeta u odnosu na bilo kakav pokušaj političkog uticaja, ističu, predviđena je mogućnost sudskog osporavanja ne samo njihvog razrješenja, nego i imenovanja.

"U cilju jačanja odgovornosti rukovodstva, pređvideno je da se izvršni direktor može razriješiti i u slučajevima da ne realizuje godišnje programske, finansijske i druge planove i ako ne sprovodi odluke i zaključke Savjeta. Za ovu funkciju biće potrebno i veće radno iskustvo u predviđenom stepenu kvalifikacije, a kao i za članove Savjeta, uvodi se mogućnost sudske zaštite i u slučaju razrješenja direktora, čime se sužava prostor za uticaj na rukovodstvo lokalnog javnog medijskog servisa", dodaje se u saopštenju.

Novina u Odluci je uvodenje novog organa – Ombudsmana, koji treba da razmatra i odlučuje o predstavkama i prigovorima. Ombudsman će, po predlogu akta, imati dugogodišnje iskustvo u medijima, kako bi preventivno djelovao u komunikaciji sa novinaríma i urednicima.

"Predlog Odluke predviđa da odmah po njenom stupanju na snagu bude sproveden postupak izbora novog Savjeta RT Podgorica, kao i izbor novog izvršnog direktora, kako bi se u što skorijem roku stvorili uslovi za povećanje samostalnosti i urednićke nezavisnosti ovog lokalnog medija", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: