Veći dio Tivta oko sat bio bez struje

Kraćih ili dužih prekida u elektrosnabdijevanju cijelog grada ili pojedinih područja opštine Tivat bilo je u više navrata u posljednjih desetak dana

21874 pregleda 18 komentar(a)
Tivat (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Tivat (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Tivat je i danas ima velikih problema sa snabdijevanjem električnom energijom.

Veći dio grada je oko 14.55 sati ostao bez napajanja strujom. .

Nakon toga je struja ponovno na kratko došla, pa opet nestala.

Napajanje je ponovno na kratko uspostavljeno u pojedinim djelovima grada oko 15.45, ali je onda opet prekinuto nakon manje od 10 minuta.

Napajanje električnom energijom uspostavljeno je oko 16 časova.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) su nezvanično rekli da su problem visoke temperature zbog kojih navodno, dolazi do aktiviranja termo zaštite u transformatorima trafo-stanica.

Kraćih ili dužih prekida u elektrosnabdijevanju cijelog grada ili pojedinih područja opštine Tivat bilo je u više navrata u posljednjih desetak dana.

Iz CEDIS-a su ranije nezvanično objašnjavali da se to dešava zbog ogromnog opterećenja i potrošnje na mreži koju postojeća elektrodistributivna infrastruktura u Tivtu jednostavno ne može da izdrži.

Vijesti već nekoliko dana čekaju zvanične odgovore CEDIS-a na pitanja koliko je i u kom trajanju bilo prekida u elektrosnabdijevanju potrošača na cijelom ili dijelu područja opštine Tivat u proteklih mjesec dana te što su uzroci ovako katastrofalno loše situacije sa strujom u tim gradu koji je pun turista u špicu sezone.

Iz CEDIS-a "Vijestima" nisu odgovorili ni na pitanja zašto EPCG nije na vrijeme preduzela neophodne investicije u ojačanje elektrodistributivne mreže u "crnogorskom Monte Karlu" kako se u ovdašnjoj javnosti naziva Tivat zbog velikih luksuznih turističkih rizorta koji se ovdje grade, odnosno zašto elektroinfrastruktura svojim tempom razvoja ne prati tempo razvoja grada, uprkos tome što su Tivćani daleko najurednije platiše računa za struju u cijeloj državi.

Iz CEDIS-a su za sada, odćutali i pitanja kako je moguće da su se na elektro-mrežu u međuvremenu spojili brojni u Tivtu na divlje sagrađeni objekti, a na što ovdašnji električari nezvanično takođe upozoravaju kao na jedan od mogućih razloga sve češćih raspada lokalnog elektrodistributivnog sistema.

Nije odgovoreno ni ko je dopustio takvu nezakonitu pojavu i što je CEDIS do sada preduzeo protiv investitora i izvođača koji su mimo procedure, svoje nelegalne objekte spojili na elektro-mrežu.

Iako su problemi sa elektrosnabdijevanjem grada sve evidentniji a sezona u punom jeku, sa ovom temom se još uvijek nije ozbiljnije pozabavili ni lokalno Koordinaciono tijelo Opštine Tivat za pripremu i praćenje turističke sezone.

Bonus video: