Velikanu dali ulicu u Nikšiću i ostavili je raskopanu

Ulica Živka Nikolića u Nikšiću, koja je duga manje od 250 metara i nalazi se u centru grada, od 2018. i dalje je neasfaltirana, puna rupa, a kada je kiša neuslovna je i za pješake i za automobile

40918 pregleda 76 reakcija 14 komentar(a)
Sadašnji izgled Ulice Živka Nikolića, Foto: Svetlana Mandić
Sadašnji izgled Ulice Živka Nikolića, Foto: Svetlana Mandić

Dugo su Nikšićani čekali da ulica u gradu pod Trebjesom dobije ime po velikanu jugoslovenske kinematografije Živku Nikoliću. Sada su se već umorili od čekanja da ta ulica dobije sjas” koji joj je obećan 2018. godine.

Vlada je 2012. godine usvojila odluku da ulica u Nikšiću dobije ime po Nikoliću, odbornici su tu odluku potvrdili četiri godine kasnije, a 2018. je konačno postavljena tabla sa njegovim imenom. Tada je rečeno da se čeka završetak gradnje poslovno-stambenih objekata, nakon čega će ulicu “srediti i biće jedna od najljepših u gradu”.

Niti su objekti završeni, niti je ulica rekonstruisana, a ulica koja je duga manje od 250 metara i nalazi se u centru grada i dalje je neasfaltirana, puna rupa, a kada je kiša neuslovna je i za pješake i za automobile. I to sve zbog neriješenih imovinskih odnosa i kako sada stvari stoje situacija se neće uskoro promijeniti.

Ulica Živka Nikolića
foto: Svetlana Mandić

“Investitor nam je napravio jamu od ulice. Već sedmu godinu ne mogu prići zgradi u kojoj živim. Tu je i kran koji stoji već tri-četiri godine i nadležne institucije ne reaguju. Prije neku noć se pomjerao i vrlo je moguće da se prevrne ako naiđe nevrijeme kao što je bilo u Hrvatskoj”, kazao je jedan od stanara.

Ulica je ranije rekonstruisana u dužini od 70 metara, a dužina nastavka ulice do raskrsnice sa Ulicom Nikole Tesle, zajedno sa dvije bočne ulice, iznosi 164 metra. Investitor radova je Opština Nikšić, izvođač nikšićka firma “Akropolis”, a vrijednost radova je nešto preko 147 hiljada eura. Rok za završetak radova je 50 dana, ali oni nikako da počnu zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Ulica Živka Nikolića
foto: Svetlana Mandić

Iz lokalne uprave su ponovili da se sa nastavkom rekonstrukcije Ulice Živka Nikolića ne kasni zbog njih već zbog eksproprijacije koja još nije završena. Podsjećaju da je Direkcija za imovinu u avgustu prošle godine Upravi za katastar i državnu imovinu PJ Nikšić podnijela predlog za eksproprijaciju zemljišta u skladu sa Programom uređenja prostora opštine Nikšić za 2022. godinu, utvrđenim javnim ineresom kroz donošenje DUP-a “Centar”.

“Visina naknade za zemljište utvrđena je na iznos od 193,4 eura po metru kvadratnom zemljišta od Komisije za procjenu vrijednosti nepokretnosti Uprave za katastar i državnu imovinu. Nadležna Uprava je na usmenim javnim raspravama upoznala stranke čije se nepokretnosti eksproprišu sa predmetom eksproprijacije i visinom naknade za eksproprisane nepokretnosti i nakon toga u septembru 2022. godine donijela rješenja o eksproprijaciji”, piše u odgovoru “Vijestima” iz Službe za saradnju, poslove predsjednika i informisanje.

Ulica Živka Nikolića
foto: Svetlana Mandić

Vlasnici nepokretnosti su se na rješenja žalili Ministarstvu finansija, kao drugostepenom organu, smatrajući da je visina naknade trebalo da bude mnogo veća od procijenjene. Ministarstvo finansija je usvojilo žalbe jer prvostepeni organ nije riješio pitanje primjedbi na visinu naknade i naložio prvostepenom organu da u ponovnom postupku zatraži izjašnjenje od Komisije za procjenu.

Ulica Živka Nikolića
foto: Svetlana Mandić

“Od Komisije izjašnjenje je dostavljeno za dva bivša vlasnika za koje je prvostepeni organ u ponovnom postupku donio rješenja o eksproprijaciji, dok se za ostale Komisija još nije izjasnila, pa samim tim nijesu ni donesena rješenja u ponovnom postupku. Opština Nikšić, kao korisnik eksproprijacije je stranka u postupku koji vodi Uprava za katastar i državnu imovinu, pa samim tim ne može uticati na pomenutu Upravu na brzinu rješavanja ove pravne stvari. Zakonom o eksprorpijaciji propisano je vrijeme i način ulaska u posjed eksproprisane nepokretnosti”, zaključuju iz lokalne uprave.

Bonus video: